Mitä tarkoittaa Sub Verbo (sv)

Kun luet sanakirjaa tai tietosanakirjaa, saatat törmätä lyhenteeseen ”sv” sinua kiinnostavan sanan vieressä. Tämä lyhenne tarkoittaa ”sub verbo”, joka on latinalainen ilmaus, joka tarkoittaa ”sanan alla”.

”Sub verbo” tarkoittaa, että lukemasi tiedot termistä sijaitsevat sen alla tai vieressä. Sitä käytetään yleisesti hakuteoksissa, kuten tietokantoissa, luetteloissa ja sanakirjoissa.

Käyttöopas

Jos törmäät termiin, josta olet kiinnostunut ja haluat lisätietoja, voit etsiä sen hakuteoksesta, kuten sanakirjasta, jossa saatat nähdä lyhenteen ”sv” ja sinua kiinnostavan termin termiä koskevat olennaiset tiedot näkyvät suoraan otsikon alla erillään muusta tekstistä.

Tässä on esimerkki:

syrinx (sv)

1. Putken muotoinen soitin, joka tuottaa ääntä värähtelemällä sen sisällä olevaa ilmapylvästä.

2. Lintujen äänielin, joka sijaitsee henkitorven tyvessä.

UKK

1. Käytetäänkö ”sv” vain hakuteoksissa, kuten sanakirjoissa?

Kyllä, ”sv” käytetään vain hakuteoksissa, joissa tiedot on järjestetty aakkosjärjestykseen tai aiheen mukaan.

2. Mitä eroa on ’sub verbo’ ja ’sub nomine’ välillä?

”Sub nomine” tarkoittaa ”nimen alla”, ja sitä käytetään osoittamaan, että henkilöstä tai organisaatiosta on lisätietoja hänen nimensä alla. ”Sub verbo” tarkoittaa, että termiä koskevat tiedot sijaitsevat kyseisen termin alla.

3. Kuinka käytän ”sv”-kirjainta omassa kirjoituksessani?

Jos kirjoitat paperia tai artikkelia ja haluat viitata hakuteoksesta löytyviin tietoihin, voit käyttää sanaa ”sv” ja sen jälkeen sinua kiinnostavaa termiä. Esimerkiksi: ”Sanakirjan mukaan ”avokado” (sv) ) on hedelmä.’

4. Onko ”sv” lyhenne kaikilla kielillä?

Ei, ’sv’ käytetään enimmäkseen englanninkielisissä hakuteoksissa. Muut kielet voivat käyttää omia lyhenteitään tai ilmauksiaan osoittamaan, että tiedot sijaitsevat tietyn termin alla.

5. Mikä on esimerkki toisesta sanakirjoissa käytetystä lyhenteestä?

Toinen yleinen sanakirjoissa käytetty lyhenne on ”cf.”, joka tarkoittaa ”confer”, joka tarkoittaa ”vertaa”.