Mitä tarkoittaa Paleo-ruokavalio tai Paleo-dieetti

Paleo-ruokavalio, joka tunnetaan myös nimellä Caveman-dieetti tai paleoliittinen ruokavalio, on nykyajan lähestymistapa sellaisten elintarvikkeiden nauttimiseen, joita paleoliittiset esi-isämme ovat saattaneet syödä ennen maatalouden ja teollisuuden vallankumousta. Ruokavalio koostuu ruoista, joita voidaan metsästää, kerätä tai kalastaa, eikä se sisällä prosessoituja elintarvikkeita, maitotuotteita, viljaa tai sokeria.

Paleo-ruokavalio perustuu olettamukseen, että kehomme ei ole kehittynyt sulattamaan kunnolla prosessoituja elintarvikkeita, viljoja ja maitotuotteita, jotka otettiin ruokavalioomme vasta äskettäin. Paleo-harrastajat uskovat, että Paleo-ruokavalion noudattaminen voi parantaa yleistä terveyttä, tehostaa painonpudotusta ja parantaa fyysistä suorituskykyä.

Ruokavalio keskittyy kokonaisiin ruokiin, kuten vähärasvaiseen lihaan, mereneläviin, hedelmiin, vihanneksiin, pähkinöihin ja siemeniin. Paleo-ruokavalio kannustaa syömään terveellisiä rasvoja, mukaan lukien avokadot, pähkinät ja ekstra-neitsytoliiviöljy.

Paleo-ruokavalio eroaa muista ruokavalioista siinä, että se ei vaadi kalorien laskemista tai annosten hallintaa. Ruokavalio painottaa pikemminkin kokonaisia, luonnostaan ​​ravintopitoisia ruokia ja pyrkii saamaan sinut tuntemaan olosi kylläiseksi ja tyytyväiseksi.

Näin Paleo-ruokavalio toimii:

  • Syö kokonaisia ​​ja jalostamattomia ruokia, kuten vähärasvaista lihaa, mereneläviä, hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä ja siemeniä
  • Vältä jyviä, palkokasveja, maitotuotteita, prosessoituja elintarvikkeita ja puhdistettua sokeria
  • Syö terveellisiä rasvoja, kuten avokadoja, pähkinöitä ja ekstra-neitsytoliiviöljyä
  • Juo runsaasti vettä ja vältä sokeripitoisia juomia
  • Pysy aktiivisena ja harrasta säännöllistä liikuntaa

UKK:

1. Onko Paleo-ruokavalio tehokas painonpudotuksessa?

Kyllä, Paleo-ruokavalio voi olla erittäin tehokas painonpudotuksessa, koska se edistää sellaisten ruokien kulutusta, jotka ovat luonnostaan ​​runsaasti kaloreita, täyttäviä ja tyydyttäviä. Ruokavalio poistaa myös prosessoidut ruoat ja sokerit, jotka voivat lisätä himoa ja johtaa ylensyömiseen.

2. Voivatko kasvissyöjät ja vegaanit noudattaa Paleo-ruokavaliota?

Paleo-ruokavalio perustuu suurelta osin eläinperäisten tuotteiden, kuten lihan, siipikarjan, merenelävien ja kananmunien, kulutukseen. Kasvissyöjät ja vegaanit voivat kuitenkin noudattaa Paleo-ruokavaliota syömällä kasviperäisiä proteiinilähteitä, kuten pähkinöitä, siemeniä ja palkokasveja.

3. Onko Paleo-ruokavalio turvallinen kaikille?

Paleo-ruokavalio on yleensä turvallinen useimmille ihmisille, mutta se ei välttämättä sovellu henkilöille, joilla on tiettyjä terveysongelmia, kuten munuaissairaus tai kihti. Sinun tulee aina neuvotella lääkärisi kanssa ennen uuden ruokavalion tai liikuntaohjelman aloittamista.

4. Mitkä ovat paleoystävällisiä välipaloja?

Joitakin paleoystävällisiä välipaloja ovat kovaksi keitetyt munat, hedelmä- ja vihannesviipaleet, pähkinät ja siemenet, jerkyt ja kotitekoiset granolapatukat.

5. Voitko juoda alkoholia Paleo-ruokavaliolla?

Alkoholi ei ole ehdottomasti kiellettyä Paleo-ruokavaliossa, mutta sitä tulee käyttää kohtuudella. Ruokavalio suosittelee välttämään olutta ja sokeripitoisia juomasekoituksia, valitsemaan sen sijaan viiniä, väkeviä alkoholijuomia tai gluteenittomista viljoista valmistettua olutta.