Mitä tarkoittaa Stet

Jos olet koskaan työskennellyt ammattimaisen toimittajan kanssa tai nähnyt dokumenttiin tehtyjä muokkauksia, olet ehkä törmännyt termiin ”stet”. Mutta mitä stet oikeastaan ​​tarkoittaa? Tässä oppaassa tutkimme stetin merkitystä ja tarjoamme joitain usein kysyttyjä kysymyksiä.

Mikä on Stet?

Stet on latinaa sana, joka tarkoittaa ”anna seistä”. Editoinnin yhteydessä stet tarkoittaa sitä, että toimittajan tekemä muutos tulee jättää huomiotta ja alkuperäisen tekstin tulee pysyä ennallaan. Esimerkiksi, jos toimittaja yliviivasi asiakirjassa olevan lauseen ja kirjoitti uuden virkkeen tilalle, mutta kirjoittaja pitää alkuperäisestä lauseesta parempana, kirjoittaja voi merkitä muutoksen ”stet”-merkillä osoittaakseen, että alkuperäistä lausetta ei pitäisi muuttaa. .

Milloin Stetiä tulisi käyttää?

Stetiä tulee käyttää, kun kirjoittaja pitää alkuperäistä tekstiä parempana kuin editorin ehdottamia muutoksia. On tärkeää huomata, että stet ei ole yleistermi kaikkien editorin tekemien muutosten kumoamiseksi. Jos kirjoittaja ja toimittaja eivät pääse yksimielisyyteen tietyistä muutoksista, voi olla tarpeen pyytää kolmatta osapuolta.

Miten Stetiä käytetään?

Stetiä voidaan käyttää käsinkirjoitettuna muistiinpanona painetussa dokumentissa tai kommenttina digitaalisessa asiakirjassa. Se sijoitetaan yleensä toimittajan tekemän muutoksen viereen, jonka kirjoittaja ei halua huomioida. Painetussa asiakirjassa kirjoittaja voi yksinkertaisesti kirjoittaa ”stet” yliviivatun tekstin viereen, kun taas digitaalisessa asiakirjassa hän voi lisätä kommentin, jossa lukee ”stet” ehdotetun muutoksen viereen.

UKK

Mikä on sanan ”stet” alkuperä?

Sana ”stet” tulee latinan verbistä ”stae”, joka tarkoittaa ”seisoa”.

Onko ”stet” edelleen yleisesti käytössä editoinnissa?

Kyllä, ”stet” on edelleen laajalti käytössä ammattimaisessa editoinnissa, sekä painetuissa että digitaalisissa asiakirjoissa.

Voiko kirjoittaja käyttää ”stet”-toimintoa peruuttaakseen kaikki editorin tekemät muutokset?

Ei, ”stet” tulee käyttää vain, kun kirjoittaja pitää alkuperäistä tekstiä parempana kuin editorin tekemää muutosta. Se ei ole yleistermi kaikkien editorin tekemien muokkauksien peruuttamiseksi.

Voiko kirjoittaja käyttää ”stetiä” itse tekemässään muutoksessa?

Ei, ”stet” on tarkoitettu toimittajien käyttöön ehdottaakseen muutoksia kirjoittajan tekstiin. Kirjoittaja voi yksinkertaisesti poistaa tai kirjoittaa omia muutoksiaan, jos hän haluaa alkuperäisen tekstin.