Codex on kirja, joka koostuu yksittäisistä pergamentti- tai paperiarkeista, jotka on sidottu yhteen reunasta. Se on yksi vanhimmista kirjansidontamuodoista, joka syntyi noin 4. vuosisadalla myöhäisen antiikkikauden aikana. Ennen koodeksia muinaisia tekstejä kirjoitettiin papyruksesta tai pergamentista tehtyihin kääröihin, joita oli vaikea säilyttää, kuljettaa ja lukea.
Codexista tuli yleinen kirjansidontamuoto keskiaikaisessa Euroopassa ja sen ulkopuolella. Se mahdollisti helpon tiedonsaannin ja kirjojen säilyttämisen kirjastoissa tai matkoilla kuljettamisen. Painokoneen keksiminen 1400-luvulla teki edelleen koodin suosituksi ja vaikutti tiedon ja koulutuksen leviämiseen.
Säännöksillä oli myös ratkaiseva rooli historiallisten, uskonnollisten ja kulttuuristen tekstien säilyttämisessä. Monet tärkeät kirjallisuuden, tieteen, filosofian ja taiteen teokset antiikin ja keskiajan ajalta ovat säilyneet nykypäivään, koska niitä kopioitiin ja säilytettiin koodekkeina. Esimerkiksi eräitä tunnetuimpia koodeksia ovat Gutenbergin raamattu, Kellsin kirja ja Codex Sinaiticus.
UKK
Mitä eroa on koodeksin ja käsikirjoituksen välillä?
Käsikirjoitus viittaa mihin tahansa käsin kirjoitettuun tai koneella kirjoitettuun asiakirjaan, kun taas koodeksilla tarkoitetaan erityisesti kirjaa, jonka sivut on sidottu yhteen.
Mikä on maailman kuuluisin koodeksi?
Maailman kuuluisin koodeksi on todennäköisesti Codex Leicester, Leonardo da Vincin tieteellisten ja filosofisten kirjoitusten kokoelma, jonka Microsoftin perustaja Bill Gates osti 30,8 miljoonalla dollarilla vuonna 1994.
Mitä sana ”koodeksi” tarkoittaa?
Sana ”codex” tulee latinan sanasta ”caudex”, joka tarkoittaa ”puun runkoa” tai ”puupalkkaa”, koska varhaiset koodit tehtiin puisista tauluista.
Mikä on Gutenbergin Raamatun merkitys?
Johannes Gutenbergin 1400-luvulla painamaa Gutenbergin Raamattua pidetään yhtenä painetun kirjan historian tärkeimmistä teoksista. Se oli ensimmäinen kirja, joka painettiin siirrettävällä kirjasintyypillä, mikä mullisti kirjojen tuotannon ja tasoitti tietä painokoneelle.