Mitä tarkoittaa DVD

DVD on lyhenne sanoista Digital Versatile Disc, ja se on eräänlainen optinen levy, jota käytetään digitaalisen tiedon, kuten elokuvien, musiikin ja ohjelmistojen, tallentamiseen. DVD-levyjä käytetään laajalti kotiviihteeseen sekä tietojen tallentamiseen ja varmuuskopiointiin.

Miten DVD toimii?

DVD-levy muistuttaa fyysiseltä ulkonäöltään CD-levyä, mutta se voi tallentaa paljon enemmän tietoa (jopa 8,5 Gt kaksikerroksiselle levylle). Tiedot tallennetaan binäärikoodin muodossa (0s ja 1s) spiraaliraidalle, joka on kaiverrettu levyn pintaan. Levyä lukee lasersäde, joka skannaa raidan ja tulkitsee binäärikoodin. Lasersäde heijastuu myös levyn pinnasta havaitakseen muutoksia dataa edustavien kuoppien ja alueiden kuvioissa.

DVD-levyjen tyypit

DVD-levyjä on useita tyyppejä, mukaan lukien:

  • DVD-R: tallentava DVD, jolle voidaan kirjoittaa vain kerran
  • DVD+R: tallentava DVD, jolle voidaan kirjoittaa useita kertoja
  • DVD-RW: uudelleenkirjoitettava DVD, joka voidaan pyyhkiä ja kirjoittaa useita kertoja
  • DVD+RW: uudelleenkirjoitettava DVD, joka voidaan pyyhkiä ja kirjoittaa useaan kertaan
  • DVD-RAM: uudelleenkirjoitettava DVD, jolle voidaan kirjoittaa ja pyyhkiä monta kertaa

UKK

Mitä eroa on DVD:llä ja Blu-rayllä?

Blu-ray-levyt ovat samanlaisia ​​kuin DVD-levyt fyysiseltä ulkonäöltään, mutta ne käyttävät erityyppistä laseria tietojen lukemiseen ja kirjoittamiseen. Tämän ansiosta ne voivat tallentaa paljon enemmän tietoa (jopa 50 Gt kaksikerroksiselle levylle) ja tarjota korkeamman resoluution videota ja ääntä.

Voiko DVD-levyjä toistaa Blu-ray-soittimella?

Kyllä, useimmat Blu-ray-soittimet ovat taaksepäin yhteensopivia DVD-levyjen kanssa, joten voit toistaa DVD-levyjä Blu-ray-soittimella.

Mikä on DVD-levyn käyttöikä?

DVD-levyn käyttöikä riippuu useista tekijöistä, mukaan lukien kuinka se on säilytetty ja kuinka usein sitä käytetään. Yleisesti ottaen DVD-levy voi kestää useita vuosia, jos sitä säilytetään oikein eikä se altistu fyysisille vaurioille tai äärimmäisille lämpötiloille.