Mitä tarkoittaa muggle eli jästi

Harry Potter -fanina, saatat tuntea termin ”jästi”. Mutta tiedätkö mitä se todella tarkoittaa? Tässä oppaassa annamme sinulle kaikki tiedot, joita tarvitset ymmärtääksesi tämän termin ja sen merkityksen velhomaailmassa.

Mikä on jästi?

Vuonna Harry Potter universumissa, jästi ei ole maaginen henkilö. Jästit eivät osaa tehdä taikuutta eivätkä välttämättä tiedä velhomaailman olemassaolosta. Termiä käytetään usein sarjassa, ja se on tärkeä käsite maagisten ja ei-maagisten yhteisöjen välisen kuilun ymmärtämisessä.

Mistä termi ”jästi” on peräisin?

JK Rowling esitteli termin ”jästi” kirjan ensimmäisessä kirjassa Harry Potter sarja, Harry Potter ja viisasten kivi. Sen uskotaan olevan peräisin englannin sanasta ”mug”, joka tarkoittaa herkkäuskoista henkilöä, joka voidaan helposti pettää.

Muut termit ei-maagisille ihmisille

Sanan ”Mugle” lisäksi on muitakin termejä, joita käytetään kuvaamaan ei-maagisia ihmisiä Harry Potter universumi. Nämä sisältävät:

  • No-Maj – käytetään amerikkalaisessa velhoyhteisössä
  • Squib – henkilö, joka on syntynyt velhoperheeseen, mutta hänellä itsellään puuttuu maagisia kykyjä

Jästisyntyiset ja puoliveriset

Muggle-syntynyt, joka tunnetaan myös nimellä ”Mudblood”, on henkilö, joka on syntynyt ei-taikaisille vanhemmille. Heillä itsellään on maagisia kykyjä, ja puhdasveriset noidat ja velhot syrjivät heitä usein. Puoliverinen on henkilö, jolla on yksi maaginen vanhempi ja yksi ei-maaginen vanhempi. He eivät ole yhtä syrjittyjä kuin jästisyntyisiä, mutta he voivat silti kohdata joitain ennakkoluuloja.

UKK

K: Näkevätkö jästit Tylypahkan?

Ei, jästit eivät näe Tylypahkaa tai pääse sinne. Koulu on suojattu voimakkailla loitsuilla, jotka tekevät siitä näkymätön ja saavuttamattomissa ei-taikaisille ihmisille.

K: Ovatko kaikki jästit tietämättömiä velhomaailmasta?

Ei, jotkut ei-maagiset ihmiset ovat tietoisia velhomaailmasta. Näitä ihmisiä kutsutaan ”jästivelhoiksi” tai ”jästisyntyneiksi”. Heillä on maagisia kykyjä, mutta he syntyivät ei-maagisiin perheisiin.

K: Voivatko jästit tulla velhoja tai noitia?

On erittäin harvinaista, että jäsistä tulee velho tai noita. Asiassa on kuitenkin joitain tapauksia Harry Potter sarja, jossa ei-maagiset ihmiset ovat saaneet maagisia kykyjä epätavallisten olosuhteiden kautta.

K: Mitä tapahtuu, kun velholla tai noidalla on lapsi, jolla on jästi?

Lapsi on tyypillisesti puoliverinen, ja hänellä on yksi maaginen vanhempi ja yksi ei-maaginen vanhempi. Heillä on itsellään maagisia kykyjä, mutta he voivat kohdata joitain ennakkoluuloja niiltä, ​​jotka uskovat puhtaan veren ylivaltaan.

K: Pidetäänkö kaikkia ei-maagisia ihmisiä jästinä?

Ei, ”jästi” on erityinen termi, jota käytetään velhomaailmassa viittaamaan ei-maagisiin ihmisiin. Amerikkalaisessa velhoyhteisössä ei-maagisia ihmisiä kutsutaan ”No-Majsiksi”.