Mitä tarkoittaa katalogofobia

Katagelofobia on fobia, jolle on ominaista jatkuva pelko siitä, että hänet pilkataan tai joutuu hämmentyneeksi sosiaalisissa tilanteissa. Se on erityinen sosiaalinen fobia, joka vaikuttaa lukuisiin ihmisiin kaikkialla maailmassa. Katalogofobiasta kärsivät ihmiset pyrkivät yleensä välttämään sosiaalisia tilanteita, joissa he saattavat olla huomion keskipisteessä tai joutua puhumaan julkisesti. Tämä pelko voi vaikuttaa merkittävästi yksilön henkilökohtaiseen ja työelämään, jolloin ihmissuhteiden kehittäminen ja ylläpitäminen, uralla eteneminen tai jokapäiväiseen toimintaan osallistuminen on haastavaa.

Katalogofobian syyt

Katalogofobian tarkat syyt ovat edelleen tuntemattomia ja vaihtelevat henkilöstä toiseen. Joillekin ihmisille saattaa kehittyä tämä fobia johtuen siitä, että he ovat aiemmin kokeneet pilkan tai hämmennyksen, kun taas toisilla voi olla yksinkertaisesti perinnöllinen herkkyys ongelmalle. Ihmiset, jotka kärsivät ahdistuneisuushäiriöistä tai masennuksesta, saavat myös todennäköisemmin katagelofobiaa.

Katalogofobian oireet

Katalogofobian oireet ovat samanlaisia ​​kuin muiden sosiaalisten foboiden oireet ja voivat sisältää:

  • Nopea syke ja liiallinen hikoilu
  • Paniikkikohtaukset
  • Hengitysvaikeudet tai hengenahdistus
  • Pahoinvointi tai vatsavaivat
  • Vapina tai vapina
  • Pelko joutua muiden tuomitsemaan tai arvostelemaan
  • Vältellä sosiaalisia tilanteita, jotka voivat johtaa pilkan tai hämmennykseen

Hoidot katagelofobian hoitoon

Katagelofobiaa voidaan hoitaa monilla tavoilla, mukaan lukien kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT), altistushoito ja lääkitys. CBT pyrkii auttamaan ihmisiä tunnistamaan ja haastamaan kielteiset ajatukset ja uskomukset, jotka aiheuttavat heidän pelkoaan pilkkaamisesta tai hämmennystä. Tämän terapian on osoitettu olevan tehokas hoito sosiaalisiin foboihin, mukaan lukien katagelofobia.

Altistusterapia on toinen hoitovaihtoehto, joka sisältää ihmisten asteittaisen altistamisen tilanteille, jotka laukaisevat heidän fobian. Tämä altistuminen tehdään tukevassa ja valvotussa ympäristössä, joten henkilö tuntee olonsa turvalliseksi ja hallinnassa. Ajan myötä tämä altistuminen voi auttaa vähentämään henkilön herkkyyttä ja vähentämään hänen pelkonsa voimakkuutta.

Joissakin tapauksissa voidaan myös määrätä lääkkeitä, jotka auttavat lievittämään katagelofobiaan liittyviä ahdistuksen ja paniikkioireita. Lääkitystä ei kuitenkaan aina suositella erillisenä hoitona, vaan pikemminkin täydentämään muita hoitomuotoja.

UKK:

K: Mitä eroa on yleisen ahdistuksen ja katagelofobian välillä?

V: Vaikka yleiseen ahdistuneisuushäiriöön liittyy liiallista huolta ja pelkoa useista eri tilanteista, katagelofobia on ominaista sosiaalisille tilanteille, joissa voi esiintyä pilkantekoa tai hämmennystä.

K: Voiko katagelofobia aiheuttaa fyysisiä oireita?

V: Kyllä, katagelofobia voi aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten hikoilua, vapinaa ja pahoinvointia.

K: Voiko katagelofobiaa parantaa?

V: Vaikka katagelofobialle ei ole tunnettua parannuskeinoa, saatavilla on tehokkaita hoitoja, jotka voivat auttaa hallitsemaan oireita ja vähentämään vaikutusta yksilön elämään.

K: Voiko katagelofobia johtaa muihin mielenterveysongelmiin?

V: Katagelofobia on yhdistetty masennukseen ja muihin ahdistuneisuushäiriöihin, mutta se ei välttämättä johda muihin mielenterveysongelmiin.

K: Pitäisikö minun hakea ammattiapua, jos epäilen, että minulla on katagelofobia?

V: Kyllä, jos katagelofobia vaikuttaa elämänlaatuasi ja vaikeuttaa päivittäisten toimintojen suorittamista, ammattiavun hakeminen voi olla hyödyllistä tämän fobian oireiden hallinnassa.