Mitä tarkoittaa incipit

Incipit on latinankielinen sana, joka tarkoittaa ”se alkaa”. Sitä käytetään viittaamaan kirjallisen teoksen, kuten romaanin, runon tai näytelmän, alkusanoihin tai lauseisiin. Kirjallisuudessa incipit on tärkeä elementti, koska se asettaa tarinan sävyn, esittelee hahmot ja vahvistaa teoksen kokonaisteeman.

Alkua kutsutaan usein kirjallisen teoksen aloitusriviksi tai kappaleeksi. Se on hetki, jolloin lukija tutustuu ensimmäisen kerran tarinaan ja hahmoihin. Incipit voi myös antaa tärkeitä vihjeitä tarinan juonesta ja tapahtumapaikasta.

Monilla kuuluisilla kirjallisilla teoksilla on mieleenpainuvia syitä, kuten ”Se oli parhaat ajat, se oli pahin aika” Charles Dickensin Tarina kahdesta kaupungista tai ”Maankuolassa asui hobitti” JRR:stä. Tolkienin Hobitti. Nämä avausrivit kiinnittävät lukijoiden huomion ja luovat pohjan tarinan loppupuolelle.

Kaiken kaikkiaan alku on olennainen osa kirjallisuutta, koska se luo pohjan tarinalle ja luo yhteyden lukijan ja teoksen välille.

UKK

Mitä eroa on alkusanalla ja prologilla?

Incipit on kirjallisen teoksen aloituslause tai kappale, kun taas prologi on erillinen johdanto-osa, joka yleensä ilmestyy ennen kirjan ensimmäistä lukua. Prologi tarjoaa tyypillisesti lisätietoa, joka ei sisälly aloitukseen.

Miksi alku on tärkeä?

Alku on tärkeä, koska se asettaa tarinan sävyn, esittelee hahmot ja vahvistaa teoksen kokonaisteeman. Se tarjoaa tärkeitä vihjeitä juonen ja tarinan asetelmasta.

Voiko incipit olla lainaus?

Kyllä, aloitus voi olla lainaus. Monilla kuuluisilla kirjallisilla teoksilla on mieleenpainuvia syitä, jotka ovat lainauksia tekstistä, kuten ”Call me Ishmael” Herman Melvillen Moby-Dickin teoksesta.

Onko alku sama kuin otsikko?

Ei, alku ei ole sama kuin otsikko. Alku on kirjallisen teoksen alkulause tai kappale, kun taas otsikko on teoksen nimi.

Voiko aloitus muuttua ajan myötä?

Ei, alku on kiinteä elementti kirjallisuudessa. Kun alku on vahvistettu, se pysyy samana koko kirjallisen teoksen elinkaaren ajan.