Mitä tarkoittaa bis/ter/quater tai bid/tid/qid

Jos olet joskus lukenut lääkemääräyksen, olet ehkä törmännyt joihinkin lyhenteisiin, kuten bid, tid ja qid. Nämä lyhenteet edustavat tiheyttä, jolla lääke tulee ottaa päivässä. Jotta se olisi hämmentävämpi, näihin lyhenteisiin liittyy latinalaiset termit bis, ter ja quater. Olemme koonneet tämän artikkelin auttaaksemme sinua ymmärtämään näitä taajuuslyhenteitä.

Bis, Ter, Quater

Bis, ter ja quater ovat latinalaisia ​​termejä, jotka käännetään vastaavasti ”kahdesti”, ”kolmesti” ja ”neljä kertaa”. Lääkemääräyksissä näitä termejä käytetään määrittämään, kuinka monta kertaa lääkettä tulee ottaa päivässä. Tässä on mitä kukin näistä termeistä tarkoittaa:

  • Bis: kahdesti päivässä
  • Ter: Kolme kertaa päivässä
  • Neljännes: Neljä kertaa päivässä

Bid, Tid, Qid

Bid, tid ja qid ovat lyhenteitä latinalaisista termeistä bis in die, ter in die ja quater in die. Näitä lyhenteitä käytetään osoittamaan, kuinka usein lääke tulee ottaa päivässä. Tässä on mitä kukin näistä lyhenteistä tarkoittaa:

  • Tarjous: kahdesti päivässä
  • Tid: Kolme kertaa päivässä
  • Qid: Neljä kertaa päivässä

UKK

1. Miksi lääkemääräyksissä käytetään latinalaisia ​​termejä?

Latinalaisia ​​termejä on käytetty lääketieteessä vuosisatoja ja käytetään edelleen, koska ne tarjoavat yleismaailmallisen kielen terveydenhuollon ammattilaisille. Latinalaiset termit ovat vähemmän todennäköisiä väärintulkinnan tai väärinymmärryksen todennäköisyydestä, koska terveydenhuollon ammattilaiset tunnustavat ja ymmärtävät ne kansainvälisesti.

2. Voidaanko bid, tid ja qid käyttää vaihtokelpoisesti?

Ei, bid, tid ja qid eivät voi olla vaihtokelpoisia. Jokainen termi määrittelee, kuinka usein lääkettä tulee ottaa, ja väärän termin käyttö voi johtaa väärään annostukseen.

3. Mitä minun tulee tehdä, jos olen epävarma lääkitysohjeistani?

Jos sinulla on kysyttävää tai huolenaiheita lääkitysohjeistasi, keskustele terveydenhuollon tarjoajan tai apteekkihenkilökunnan kanssa. He voivat antaa sinulle selkeät ohjeet ja vastata kaikkiin kysymyksiisi.

4. Liittyykö väärään annostukseen riskejä taajuuslyhenteiden väärinymmärryksessä?

Kyllä, taajuuslyhenteiden väärinymmärryksistä johtuva väärä annostus voi johtaa lääkitysvirheisiin, joilla voi olla vakavia seurauksia potilaan terveydelle. On tärkeää ymmärtää ja noudattaa terveydenhuollon tarjoajan tai apteekkihenkilökunnan antamia lääkitysohjeita.

Nyt kun ymmärrät lääkemääräyksissä käytetyt taajuuslyhenteet, voit varmistaa, että otat lääkkeesi oikein ja turvallisesti. Keskustele aina terveydenhuollon tarjoajan tai apteekkihenkilökunnan kanssa, jos sinulla on kysyttävää tai huolenaiheita lääkitysohjeistasi.