Mitä tarkoittaa Felo de Se

Itsemurha on herkkä ja monimutkainen aihe, joka on kiehtonut ja vaikuttanut yhteiskuntiin vuosisatojen ajan. Yksi itsemurhaan yleisesti liitetty termi on ”felo de se”, latinalainen lause, joka tarkoittaa ”itsensä rikosta”. Vaikka sanaa on usein käytetty kuvaamaan toimia, kuten itsemurhaa, sen todellinen merkitys ulottuu paljon pidemmälle.

Felo de Se:n alkuperä

Felo de se:n alkuperä voidaan jäljittää keskiaikaiseen Englannin lakiin. Noihin aikoihin jokaista omasta kädestä kuollutta pidettiin rikollisena, ja hänet täytyi haudata risteykseen paalulla sydämen läpi, jotta sielu ei palaisi. Tämä käytäntö jatkui pitkälle nykyaikaan 1800-luvun puoliväliin saakka.

Kuitenkin sanan felo de se merkitys oikeudellisessa kontekstissa menee pidemmälle kuin se, että määritellään henkirikoksen teko. Sitä käytettiin ihmisille, jotka yrittivät ottaa henkensä, mutta epäonnistuivat, sekä niille, jotka tarkoituksella asettuivat tilanteisiin, joissa he todennäköisesti kuolevat, tai niille, jotka tekivät itsemurhan mielisairauden tai hulluuden seurauksena. .

Itsemurhan synkät konnotaatiot

Vaikka mielenterveystietoisuus ja siihen liittyvät palvelut ovat lisääntyneet viime vuosikymmeninä, itsemurha on edelleen yksi yhteiskunnan tabu-aiheista. Ihmiset tuntevat usein epämukavaa keskustella itsemurhasta tai välttävät aihetta kokonaan, minkä seurauksena monet myytit ja väärinkäsitykset jatkuvat, mikä pahentaa itsemurha-ajatusten kanssa kamppailevien kokemaa häpeän ja itsesyyllisyyden tunnetta.

Lisäksi itsemurhalla on useita konnotaatiokerroksia uskonnollisista ja moraalisista näkökulmista aina juridisiin ja lääketieteellisiin näkökulmiin. Jopa tavalla, jolla puhumme itsemurhasta, voi olla valtava vaikutus siihen, miten se koetaan, ja se säilyttää negatiiviset stereotypioita ja lisää itsemurhaa ja itsemurhayrityksiä koskevaa leimautumista.

Ymmärtämällä felo de se todellisen merkityksen voimme kuitenkin alkaa purkaa laajempaa käsitystä siitä, miksi itsemurha vaikuttaa meihin yhteiskunnana ja kuinka voimme tukea niitä, jotka kamppailevat itsemurha-ajatusten kanssa.

Usein kysytyt kysymykset Felo de Sestä ja itsemurhasta

Mikä on itsemurhan oikeudellinen asema nykyään?

Kun olemme siirtyneet kohti humanistisempia lain muotoja, itsemurhaa ei enää pidetä rikoksena tai laissa rangaistavana rikoksena. Itsemurhaan auttaminen tai yllyttäminen (kuten jonkun muun auttaminen riistämään henkensä) on kuitenkin edelleen rikos joissakin osissa maailmaa.

Mitkä ovat yleisiä väärinkäsityksiä itsemurhasta?

Yksi yleisimmistä väärinkäsityksistä itsemurhasta on, että se on itsekäs tai pelkurimainen teko. Todellisuudessa itsemurha on usein epätoivoinen yritys paeta sietämätöntä henkistä kipua tai traumaa. Lisäksi kaikki itsemurhaan kuolleet eivät osoita ilmeisiä masennuksen tai mielisairauden merkkejä. On tärkeää muistaa, että jokaisen ihmisen kokemus on ainutlaatuinen, eikä koskaan ole liian myöhäistä tarjota tukea.

Kuinka voin auttaa henkilöä, joka kamppailee itsemurha-ajatusten kanssa?

Jos olet huolissasi jostakin, joka saattaa kamppailla itsemurha-ajatusten kanssa, älä pelkää käydä avointa ja rehellistä keskustelua hänen kanssaan. Kerro heille, että välität heistä ja olet heidän tukenaan. On myös hyödyllistä kouluttaa itseäsi itsemurhan varoitusmerkeistä ja riskitekijöistä sekä kannustaa läheistäsi hakemaan tarvittaessa ammattiapua.

Mistä voin hakea apua, jos kamppailen itsemurha-ajatusten kanssa?

Jos kamppailet itsemurha-ajatusten kanssa, on tärkeää hakea apua. Luotetun ystävän tai perheenjäsenen kanssa puhumisen lisäksi voit ottaa yhteyttä mielenterveysalan ammattilaiseen tai kriisipuhelimeen, kuten National Suicide Prevention Lifeline -palveluun Yhdysvalloissa (1-800-273-TALK) tai samarialaisiin Isossa-Britanniassa. (116 123).

Johtopäätös

Itsemurha on edelleen yksi haastavimmista ja monimutkaisimmista ongelmista, joita yksilöt ja yhteiskunnat kohtaavat. Ymmärtämällä felo de se todellisen merkityksen voimme alkaa purkaa itsemurhaan liittyviä syvälle juurtuneita tabuja ja leimauksia ja työskennellä luodaksemme myötätuntoisemman ja tukevamman ympäristön niille, jotka kamppailevat itsemurha-ajatusten kanssa tai ovat joutuneet itsemurhaan. jollain tavalla.