Mitä tarkoittaa aerofobia

Vaikka lentäminen on yksi turvallisimmista kulkuvälineistä, miljoonat ihmiset kärsivät edelleen aerofobiasta, joka tunnetaan yleisesti lentämisen pelkona. Se voi vaihdella lievästä ahdistuneisuudesta vakaviin paniikkikohtauksiin, jolloin joidenkin on mahdotonta nousta lentokoneeseen. Asianmukaisella ymmärtämisellä ja hallintatekniikoilla on kuitenkin mahdollista voittaa tämä pelko ja nauttia lentämisen eduista.

Aerofobian syyt

Aerofobia johtuu usein useiden tekijöiden yhdistelmästä, mukaan lukien korkeuksien pelko, suljettujen tilojen pelko ja pelko siitä, että ei ole hallinnassa. Muita tekijöitä ovat lentämiseen liittyvät traumaattiset kokemukset, kuten turbulenssi, onnettomuudet tai kuuleminen ystävän tai perheenjäsenen negatiivisista kokemuksista. Lisäksi ahdistus, stressi ja lentämistä koskevien tietojen puute voivat edistää aerofobiaa.

Vinkkejä aerofobian hallintaan

1. Hae ammattiapua: Kognitiivinen-käyttäytymisterapia, altistusterapia tai neuvonta voivat auttaa sinua tunnistamaan pelkosi perimmäisen syyn ja tarjota sinulle työkaluja sen hallitsemiseen ja voittamiseksi.

2. Opi lentämisestä: Kerää tietoa lentämisen turvallisuudesta, menetelmistä ja tilastoista. Tämä voi auttaa hälventämään myyttejä ja antamaan varmuuden siitä, että lentäminen on turvallista.

3. Tutustu lentokentälle ja lentokoneeseen: Kun tiedät, mitä odottaa koneeseen nousun, nousun ja laskeutumisen aikana, voit tuntea olosi paremmaksi. Harkitse kierrosta lentokentälle tai pyydä nousemista lentokoneeseen aikaisin nopeaa kiertuetta varten.

4. Harjoittele rentoutustekniikoita: syvä hengitys, jooga tai meditaatio voivat auttaa sinua rentoutumaan ja hallitsemaan ahdistusta lennon aikana.

5. Hämmennä itseäsi: Kuuntele musiikkia, katso elokuvaa tai lue kirjaa pitääksesi mielesi poissa lennosta ja vähentääksesi ahdistusta.

UKK

Onko lentäminen turvallista?

Kyllä, lentäminen on yksi turvallisimmista kulkuvälineistä. National Safety Councilin mukaan todennäköisyys kuolla moottoriajoneuvo-onnettomuudessa on 1:107, kun taas todennäköisyys kuolla lento-onnettomuudessa on 1:20 000.

Mitä turbulenssin aikana tapahtuu?

Turbulenssi johtuu ilmanpaineen tai lämpötilan muutoksista, ja se on yleinen ja normaali osa lentämistä. Se voi tuntua epämukavalta, mutta se ei ole vaarallista, ja lentokoneet on suunniteltu kestämään se. Jos tunnet olosi ahdistuneeksi turbulenssin aikana, keskity hengitykseesi ja vakuuta itsellesi, että se on normaalia.

Entä jos saan paniikkikohtauksen lennon aikana?

On tärkeää, että sinulla on suunnitelma terapeutin tai lääkärin kanssa siltä varalta, että saat paniikkikohtauksen lennon aikana. Tämä voi sisältää lääkitystä, hengitysharjoituksia tai muita selviytymistekniikoita. Ilmoita välittömästi ohjaamomiehistölle, ja he voivat auttaa sinua pysymään rauhallisena ja antamaan tarvittavaa apua.