Mitä tarkoittaa Videlicet (Viz.)

Onko kirjoituksellesi tarvetta lisätä merkitystä? Sitten sinun kannattaa harkita sanan ”videlicet” tai sen lyhenteen ”vis.” lisäämistä. Näitä kahta sanaa käytetään usein esittelemään tietty mutta tärkeä yksityiskohta selventääkseen entisestään aiemmin esitettyä seikkaa, ja satunnaiset kirjoittajat käyttävät niitä korvaamaan ”eli” tai ”nimittäin”.

Videlicet tai viz. auttaa antamaan kirjallisesti hyödyllistä tietoa, joka muuten olisi voinut jäädä huomiotta, mikä tekee siitä hyödyllisen kirjallisen työkalun. Videlicet on johdettu latinan sanasta videre, joka tarkoittaa ”nähdä” ja licet tarkoittaa ”sallittua”.

Videlicetin (Viz.) käyttäminen kirjoittamisessa:

Vidicetin käyttö kirjoittamisessa ei ole monimutkaista, ja se noudattaa tiettyä kaavaa. Pilkun tulee tyypillisesti seurata edellistä lausetta ja puolipisteen tulee seurata termejä tai lauseita, jotka ovat ilmoittaneet viz. tai videlicet. Myös termiä viz tulee käyttää suluissa, kun se seuraa koko lausetta.

Tässä on joitain esimerkkejä videlicetin ja viz.

 • Pennut rakastavat leikkiä leluilla, videlicet-leluilla, jotka tuottavat ääntä, ja niillä, jotka valaisevat.
 • Johtaja haluaa meidän parantavan työmoraaliamme; eli meidän on keskityttävä enemmän tehtävien suorittamiseen.
 • Seremonia pidetään määritellyssä paikassa, nimittäin Liberty-alueella.

Yllä olevat esimerkit osoittavat, että videlicet ja viz käytetään osoittamaan tai kiinnittämään huomiota lisätietoihin tai selvennyksiin. Ne auttavat parantamaan kirjoittamisen laatua ja tekemään kertomuksesta johdonmukaisen ja tehokkaan.

Usein kysytyt kysymykset Videlicetistä (Viz.)

 1. Mitä eroa on videlicetillä ja vizillä?
 2. Sana videlicet on johdettu kahdesta latinalaisesta sanasta: videre, joka tarkoittaa ”nähdä” ja licet, joka tarkoittaa ”sallittua”. Viz on lyhennetty muoto sanasta videlicet, ja näitä kahta sanaa pidetään keskenään vaihdettavissa.

 3. Voitko käyttää sanaa videlicet ja viz ”nimittäin?”
 4. Joo. Sanoja videlicet ja viz käytetään esittelemään nimiä, selityksiä tai lauseiden luetteloita. Niitä voidaan käyttää sanojen ”nimittäin”, ”erityisesti” tai ”eli” sijasta esitettäessä esimerkkejä tai selvennyksiä esitettyyn kohtaan.

 5. Mikä on oikea välimerkki käytettäessä videlicet ja viz?
 6. Edellisen lauseen erottamiseen tulee käyttää pilkkua videlicetillä tai viz. Ja puolipistettä tulee käyttää termien videlicet tai viz. jälkeen. Jos se näkyy lauseen lopussa, se tulee sulkea.

 7. Voidaanko termejä käyttää yhdessä samassa lauseessa?
 8. Ei. Vain yhtä termiä tulisi käyttää redundanssin ja sekaannusten välttämiseksi.