Mitä tarkoittaa Qui Scribit Bis Legit

”Qui scribit bis legit” on latinalainen lause, joka tarkoittaa ”joka kirjoittaa, lukee kahdesti.” Tämä lause korostaa kirjoitetun sanan merkitystä ja rohkaisee kirjoittajaa kiinnittämään erityistä huomiota siihen, mitä he laittavat paperille. Se on muistutus siitä, että kun jotain on kirjoitettu ylös, sillä voi olla pysyviä seurauksia ja vaikutuksia muihin.

Nykyään sosiaalisen median ja digitaalisen viestinnän aikakaudella tämä lause on tärkeämpi kuin koskaan. Kun pystymme jakamaan ajatuksemme ja mielipiteemme välittömästi, on helppo unohtaa kirjoitetun sanan voima. Sanoma ”qui scribit bis legit” on kuitenkin edelleen totta – meidän tulee miettiä tarkkaan, mitä sanomme ja miten sanomme sen, erityisesti kirjallisessa muodossa.

Olipa kyseessä sitten twiitti, sähköposti tai blogikirjoitus, kun se on julkaistu, sitä on vaikea ottaa takaisin. Siksi on tärkeää varmistaa, että kirjoittamamme on hyvin harkittua, tarkkaa ja kunnioittavaa. Valitsemalla huolellisesti sanamme voimme varmistaa, että viestimme välitetään selkeästi ja tehokkaasti vahingoittamatta muita.

UKK

Mistä ilmaus ”qui scribit bis legit” on peräisin?

Lause juontaa juurensa antiikin Roomaan, jossa kirjoittaminen oli olennainen viestintä- ja dokumentointiväline. Se muistutti kirjoittajia ottamaan taitonsa vakavasti ja kiinnittämään erityistä huomiota siihen, mitä he laittoivat paperille.

Miksi tämä lause on ajankohtainen nykyään?

Nykypäivän digitaaliaikana on helppo unohtaa kirjoitetun sanan voima. Kykymme jakaa ajatuksemme ja mielipiteemme välittömästi unohdamme usein, että kun jotain on kirjoitettu ylös, sillä voi olla pysyviä seurauksia. ”Qui scribit bis legit” on muistutus miettiä tarkasti, mitä kirjoitamme, ennen kuin painat ”lähetä” tai ”julkaise”.

Kuinka voin soveltaa tätä lausetta omaan kirjoitukseeni?

Ennen kuin kirjoitat mitään, mieti hetki, mitä haluat sanoa ja miten haluat sanoa sen. Mieti yleisöäsi ja sitä, mikä vaikutus sanoillasi voi olla heihin. Käytä aikaa kirjoitusten muokkaamiseen ja tarkistamiseen varmistaaksesi, että se on tarkka, selkeä ja kunnioittava.

Soveltamalla ”qui scribit bis legit” -periaatteita voit varmistaa, että kirjoituksesi on tehokasta ja sillä on myönteinen vaikutus lukijoihisi.