Mitä tarkoittee cringe

Oletko koskaan tuntenut hämmennystä ja epämukavuutta katsoessasi tiettyä videota, TV-ohjelmaa tai vaikka joku kertoo kiusallisen vitsin? Jos kyllä, niin olet kokenut säröä. Cringe voidaan määritellä epämiellyttäväksi toisen käden hämmennyksen tai epämukavuuden tunteeksi, jota kokee katsoessaan tai kuullessaan jonkun sopimatonta, noloa tai naurettavaa käytöstä.

Psykologisesti cringe tunnetaan ”varahälytyksenä”. Toissijainen hämmennys on kiusallista tunnetta, jonka joku kokee katsellessaan tai kuullessaan jonkun epäonnistunutta käytöstä, vaikka he eivät ole suoraan mukana.

Miksi meille tapahtuu ”cringe”?

Ihmisinä meillä on luonnostaan ​​sosiaalinen häpeän tunne. Olemme kehittyneet nolostumaan ja närästymään asioihin, jotka eivät ole yhteiskunnallisten normien mukaisia ​​tai uhkaavat sosiaalista asemaamme. Koemme ärtymystä, kun tunnemme, että jonkun käyttäytyminen ei ole sosiaalisesti hyväksyttävää, ja pelkäämme, että yhteytemme tai seurustelumme kyseiseen henkilöön voi nolata meitä julkisesti.

Esimerkiksi kun näemme henkilön kompastuvan ja kaatuvan julkisesti, meillä on kaksi vaistoa: auttaa häntä nousemaan ylös ja kävellä pois, koska emme halua olla tekemisissä kyseisen henkilön kiusallisen putoamisen kanssa.

Toinen syy, miksi turhaudumme, on se, että tunnemme empatiaa tarkkailemaamme henkilöä kohtaan. Voimme asettua tuon henkilön asemaan kuvitellen, kuinka kiusallista sen täytyy olla heille, ja saamme ylivoimaisen sijaisen hämmennyksen tunteen, mikä saa meidät säikähtämään.

UKK

K. Onko cringe normaalia?

V. Kyllä, väristyminen on normaali ihmisen reaktio, ja sitä kokee usein suuri väestö.

K. Onko nykimisellä kielteisiä vaikutuksia?

V. Rypistyminen on luonnollinen reaktio, mutta jos siitä tulee äärimmäistä, se voi johtaa ahdistukseen, masennukseen tai muihin fysiologisiin ongelmiin.

K. Onko oikein nauraa, kun jokin saa meidät säikähtämään?

V. Nauraminen voi olla luonnollinen vastaus tilanteisiin, jotka tekevät meistä epämukavia. Olennaista on kuitenkin olla empaattinen tilanteen keskipisteessä olevaa henkilöä kohtaan eikä nauraa hänen kustannuksellaan.

K. Kuinka voimme välttää nykimisen?

V. Ei ole olemassa ohjeita nolouden tai epämukavuuden lopettamiseksi, mutta sen ymmärtäminen, miksi taipumme ja empatian harjoittaminen muita kohtaan, voi merkittävästi vähentää ärtymyksen voimakkuutta.

K. Voiko Cringe olla perinnöllinen?

V. Mikään tutkimus ei viittaa siihen, että nykiminen voisi olla perinnöllistä tai geneettistä.

K. Kuinka voin auttaa jotakuta, joka närästää?

V. Paras tapa auttaa jotakuta epämukavissa tilanteissa on saada hänet tuntemaan olonsa turvalliseksi ja mukavaksi. On tärkeää olla empaattinen ja tarjota tukea.

K. Voiko kiusaaminen estää kiusaamista?

V. Kiusaaminen ei sinänsä voi estää kiusaamista, mutta se on osoitus siitä, miten ihmiset julkisissa tilanteissa nähdään. Yhteiskunnan reaktio uhriin ja kiusaajaan voi estää kiusaamisen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että cringe on luonnollinen reaktio, jonka me kaikki koemme, ja se on muistutus siitä, kuinka aivomme ovat kehittyneet sosiaalisesti sopiviksi. Vaikka se voi olla epämukavaa, empatian harjoittaminen ja ärtymyksemme taustalla olevien syiden ymmärtäminen voivat auttaa meitä arvostamaan ihmisten käyttäytymistä ja samalla tulemaan suvaitsevaisemmiksi muita kohtaan.