Mitä tarkoittaa Lapsus Linguae

Lapsus Linguae on latinankielinen termi, joka tarkoittaa ”kielen lipsahtelua”. Se viittaa tahattomiin virheisiin, joita teemme puhuessamme, kuten sanan väärin lausuminen, väärän sanan käyttäminen tai äänten transponointi sanassa. Nämä virheet ovat usein hauskoja, mutta voivat myös olla kiusallisia.

Kielen lipsahdukset voivat tapahtua kenelle tahansa, jopa puhuvimmille puhujille. Ne ilmenevät yleensä, kun puhumme nopeasti tai stressaantuneina tai kun aivomme yrittävät käsitellä liian monta asiaa kerralla. Aivomme luovat väärän sanan tai äänen, koska ne työskentelevät liian kovasti pysyäkseen puheemme tahdissa.

Lapsus Linguae -lajit

Kielen lipsahduksia on useita tyyppejä:

  • Foneemiset lipsahdukset: Nämä ovat virheitä, joissa sanan äänet transponoidaan. Esimerkiksi sanomalla ”villakoira” sanan ”lätäkkö” sijaan.
  • Morfeemiset lipsahdukset: Nämä ovat virheitä, joissa itse sanat vaihtuvat. Esimerkiksi sanomalla ”minun täytyy mennä kauppaan pankkiin” sen sijaan, että ”minun täytyy mennä pankkiin kauppaan”.
  • Nestemäiset liuskat: Nämä ovat lipsuja, joissa samankaltaisia ​​sanoja käytetään vaihtokelpoisesti. Esimerkiksi sanomalla ”perhonen” sanan ”voiveitsi” sijaan.

Kuinka välttää kielen lipsahdus

Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit välttää kielen lipsahdukset:

  • Puhu hitaasti ja selkeästi.
  • Vältä puhumista stressaantuneena tai kiireessä.
  • Harjoittele mitä haluat sanoa ennen kuin puhut.
  • Pidä taukoja välttääksesi aivojen ylikuormituksen.
  • Keskity siihen, mitä sanot ja anna itsellesi aikaa ajatella ennen kuin puhut.

UKK

Onko normaalia, että kieli lipsahtaa?

Kyllä, on normaalia, että kieli lipsahtaa. Niitä tapahtuu kaikille ja ovat yleensä vaarattomia.

Voiko kielen lipsahdus olla merkki suuremmasta ongelmasta?

Harvinaisissa tapauksissa kielen lipsahdus voi olla merkki sairaudesta, kuten aivohalvauksesta tai aivovauriosta. Jos sinulla on toistuvia ja vakavia kielen lipsahduksia, ota yhteys lääkäriin.

Voiko kielen lipsahdukset korjata?

Harjoittelemalla ja mindfulnessilla voit vähentää kielen lipsahduksia.

Pitäisikö kielen lipsahdukset korjata?

Se riippuu tilanteesta. Jos kielen lipsahdus muuttaa sanomasi merkitystä, on tärkeää korjata se. Jos kyseessä on kuitenkin harmiton virhe, sen korjaaminen saattaa kiinnittää siihen tarpeetonta huomiota.

Voivatko kielen lipsahdukset koskaan olla humoristisia?

Kyllä, kielen lipsahdukset ovat usein hauskoja ja voivat tarjota humoristisia hetkiä. Monet koomikot käyttävät kielenlaskuja komediana.