Mitä tarkoittaa hydrofobia

Hydrofobia, joka tunnetaan myös nimellä koiran rabies eli vesikauhu, on virustauti, joka vaikuttaa eläimiin, myös ihmisiin. Se on zoonoottinen tauti, mikä tarkoittaa, että se voi siirtyä eläimistä ihmisiin.

Virus tarttuu tartunnan saaneiden eläinten syljen kautta, yleisimmin raivostuneen eläimen pureman kautta. Kun virus pääsee kehoon, se kulkee aivoihin ja aiheuttaa tulehduksen. Hoitamattomana hydrofobia voi olla kohtalokas.

Hydrofobian varhaisia ​​oireita ovat kuume, päänsärky ja heikkous. Taudin edetessä voi esiintyä oireita, kuten ahdistusta, sekavuutta, hallusinaatioita, kouristuksia ja nielemisvaikeuksia. Veden pelko eli hydrofobia on myös yleinen taudin oire.

Raivotauti on rokotuksella ehkäistävissä oleva sairaus. Lemmikkieläinten ja eläinten, erityisesti raivotaudille altistuvien, kuten koirien ja kissojen, rokottaminen on keskeistä taudin leviämisen estämisessä. Jos eläin puree henkilöä, on tärkeää hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon altistuksen jälkeisen ennaltaehkäisyn saamiseksi, mikä voi estää virusta aiheuttamasta hydrofobiaa.

UKK

Mitkä eläimet välittävät todennäköisimmin hydrofobian ihmisiin?

Koirat ovat yleisin eläin, joka välittää hydrofobian ihmisiin. Muita eläimiä, jotka voivat levittää virusta, ovat kissat, lepakot, pesukarhut, haisut ja ketut.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos eläin puree minua?

Jos eläin puree sinua, pese haava välittömästi saippualla ja vedellä ja hakeudu lääkärin hoitoon. Lääkäri arvioi hydrofobian riskin ja suosittelee tarvittaessa altistuksen jälkeistä estohoitoa.

Voiko hydrofobiaa hoitaa?

Hydrofobia voidaan ehkäistä rokottamalla ja hoitaa, jos se havaitaan ajoissa. Altistuksen jälkeinen profylaksi, joka sisältää useita injektioita, voi estää virusta aiheuttamasta hydrofobiaa.

Kuinka voin estää hydrofobian?

Rokotus on paras tapa ehkäistä hydrofobiaa. Varmista, että lemmikkisi on rokotettu raivotautia vastaan ​​ja vältä kosketusta kulkueläimiin.