Mitä tarkoittaa astrofobia

Astrofobia on eräänlainen fobia, johon liittyy ulkoavaruuden ja taivaankappaleiden pelko. Tästä sairaudesta kärsivät ihmiset kokevat usein äärimmäistä ahdistusta, paniikkikohtauksia ja avaruuteen liittyviä välttämiskäyttäytymistä. Sen voi laukaista mikä tahansa scifi-elokuvan katsomisesta maailmankaikkeutta käsittelevän artikkelin lukemiseen.

Jos sinulla on astrofobia, vältät luultavasti kaikkea avaruuteen liittyvää, mukaan lukien tähtien katselua, tähtitiedettä ja jopa katsomista yötaivaalle. On kuitenkin olemassa tapoja voittaa pelkosi ja nauttia kosmoksen kauneudesta ja ihmeestä.

Astrofobian syyt

Kuten monet muut fobiat, astrofobian tarkka syy on epäselvä. Se voi kuitenkin liittyä traumaattiseen kokemukseen, kuten meteorin tai UFO-havainnon todistamiseen, tai tuntemattoman pelkoon. Lisäksi joillekin ihmisille voi kehittyä tämä fobia ahdistuneisuushäiriöiden tai suvussa esiintyneen ahdistuneisuuden vuoksi.

Astrofobian oireet

Ihmiset, joilla on astrofobia, voivat kokea erilaisia ​​fyysisiä ja emotionaalisia oireita, kun he kohtaavat avaruuteen liittyviä kuvia, kuten:

  • Nopea syke
  • Liiallinen hikoilu
  • Hengenahdistus
  • Pahoinvointi
  • Paniikkikohtaukset
  • Tuntuu irti todellisuudesta
  • Välttelevä käyttäytyminen

Astrofobian hoito

Onneksi astrofobia on hoidettavissa oleva tila. Jotkut tehokkaimmista hoidoista ovat:

  • Kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT), joka auttaa sinua muuttamaan negatiivisia ajatusmalleja ja käyttäytymistä, jotka liittyvät tilanpeloosi.
  • Altistusterapia, johon kuuluu asteittainen altistaminen avaruuteen liittyville laukaisimille ja auttaa sinua oppimaan selviytymismekanismeja.
  • Rentoutumistekniikat, kuten syvä hengitys ja meditaatio, voivat auttaa sinua hallitsemaan ahdistuksen ja paniikkioireita.

UKK

Onko astrofobia yleistä?

Astrofobia ei ole yhtä yleinen kuin muut fobiat, mutta se voi olla yhtä heikentävä niille, jotka kärsivät siitä.

Voiko astrofobiaa kehittyä myöhemmin elämässä?

Kyllä, astrofobia voi kehittyä missä iässä tahansa.

Voiko astrofobiaa parantaa?

Asianmukaisella hoidolla astrofobiaa voidaan hallita tehokkaasti ja vähentää merkittävästi, ellei kokonaan parantua.

Onko lääkitys tarpeen astrofobian hoitoon?

Vaikka lääkkeet, kuten ahdistuneisuuslääkkeet tai beetasalpaajat, voivat auttaa hallitsemaan astrofobian fyysisiä oireita, ne eivät ole välttämättömiä hoidossa.

Voiko altistuminen avaruusesineille tai tapahtumille laukaista astrofobiani?

Kyllä, altistuminen kaikelle avaruuteen liittyvälle voi laukaista astrofobian, mukaan lukien elokuvat, dokumentit, valokuvat tai jopa yötaivas. Altistushoito voi kuitenkin auttaa asteittain vähentämään herkkyyttä näille laukaisimille.

Onko mahdollista voittaa avaruuden pelkoni?

Kyllä, oikealla hoidolla ja sitoutumisella kohdata pelkosi, on mahdollista voittaa astrofobia ja nauttia avaruuden kauneudesta ja ihmeestä.