Mitä tarkoittaa Alea Iacta Est tai Iacta Alia Est

Alea iacta est eli ”noppa on heitetty” on latinalainen lause, joka johtuu Julius Caesarista. Lause tarkoittaa, että päätös on tehty, eikä sen seurauksia voi kumota. Iacta alia est puolestaan ​​tarkoittaa ”noppaa heitetään jälleen”. Tämä lause tarkoittaa, että uusi päätös on tehty ja edellisen päätöksen seuraukset jätetään huomiotta tai unohdetaan.

Caesar lausui nämä sanat tunnetusti vuonna 49 eKr., kun hän ylitti Rubicon-joen ja aloitti sisällissodan Rooman tasavaltaa vastaan. Lause on alkanut edustaa merkittävää päätöstä, jota ei voida peruuttaa ja joka johtaa seurauksiin, jotka voivat olla myönteisiä tai negatiivisia.

UKK

Mikä on lauseen alkuperä?

Lause johtuu Julius Caesarista, kun hän päätti ylittää Rubicon-joen ja aloittaa sisällissodan Rooman tasavaltaa vastaan ​​vuonna 49 eaa.

Mitä ”Iacta Alia Est” tarkoittaa?

”Iacta alia est” tarkoittaa ”noppaa heitetään jälleen”. Tämä lause tarkoittaa, että uusi päätös on tehty ja edellisen päätöksen seuraukset jätetään huomiotta tai unohdetaan.

Mikä on lauseen merkitys?

Lause tarkoittaa, että päätös on tehty, eikä sen seurauksia voi kumota. Se edustaa merkittävää päätöstä, jolla on kauaskantoisia seurauksia, jotka voivat olla myönteisiä tai negatiivisia.

Missä yhteydessä näitä lauseita käytetään?

Ilmauksia käytetään yleisesti politiikassa, kirjallisuudessa ja mediassa edustamaan päätöstä, jolla on merkittäviä ja peruuttamattomia seurauksia. Niitä käytetään myös jokapäiväisissä keskusteluissa merkitsemään merkittävää päätöstä.

Käytetäänkö tätä lausetta muilla kielillä?

Ilmaus alea iacta est on käännetty useille kielille, mukaan lukien ranskaksi, italiaksi, saksaksi ja espanjaksi. Ranskaksi se on ”le sort en est jeté” ja italiaksi ”il dado è tratto”.

Mitä eroa on Alea Iacta Estin ja Carpe Diemin välillä?

Alea iacta est tarkoittaa, että tärkeä päätös on tehty, eikä sen seurauksia voi kumota. Carpe diem eli ”tarkkaa päivään” tarkoittaa elää täysillä ja ottaa kaikki irti joka hetkestä.

Onko se yleisesti käytössä nykyään?

Ilmausta ei käytetä nykyään yleisesti samassa merkityksessä kuin muinaisessa Roomassa. Sitä käytetään kuitenkin kirjallisuudessa, mediassa ja politiikassa edustamaan merkittävää ja peruuttamatonta päätöstä.