Mitä tarkoittaa WFH

Kotoa työskentely, joka tunnetaan myös nimellä WFH, on ollut yksi suurimmista trendeistä viimeisen vuosikymmenen aikana. Etätyön kysynnän kasvaessa yritykset eri puolilla maailmaa alkavat tarjota joustavia työjärjestelyjä, joiden avulla ihmiset voivat työskennellä mukavasti omasta kodistaan. Mutta mitä WFH tarkalleen ottaen on, ja miten tähän työjärjestelyyn voidaan sopeutua tehokkaasti?

Mitä on WFH?

Kotoa työskentely eli Working From Home tai WFH on työjärjestely, jonka avulla ammattilaiset voivat työskennellä etänä omasta kodistaan ​​nykyaikaisten viestintätekniikoiden avulla. Tämä tarkoittaa, että työntekijöiden ei enää tarvitse matkustaa fyysiseen toimistoon työhön liittyvien tehtäviensä suorittamiseksi, vaan he voivat suorittaa ne mukavasti omasta kodistaan ​​tietokoneen ja internet-yhteyden avulla.

WFH:n trendin ymmärtäminen

WFH:n trendi on ollut nousussa viime vuosina, mikä johtuu useista tekijöistä, kuten teknologisesta kehityksestä, lisääntyneistä liikenneruuhkista ja toimistotilojen korkeista ylläpitokustannuksista. Monet työntekijät valitsevat tämän työjärjestelyn, koska se antaa heille vapauden työskennellä omaan tahtiinsa, saavuttaa paremman työn ja yksityiselämän tasapainon ja säästää kuljetuskustannuksia.

Kuinka sopeutua kotityöskentelyyn

Monille ihmisille siirtyminen perinteisestä toimistosta kotityötilaan voi olla haastavaa. Tässä on muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua sopeutumaan tehokkaasti kotityöskentelyyn.

  1. Määritä työtila: Luo oma työtila kotiisi ja varmista, että se on vapaa häiriötekijöistä.
  2. Luo rutiini: Kehitä aikataulu, joka sisältää säännölliset työajat, tauot ja lounasajat, jotta voit ylläpitää rutiinin tunnetta.
  3. Kommunikoi tehokkaasti: Varmista, että pysyt yhteydessä kollegoihisi ja esimieheesi sähköpostitse, puhelimitse tai pikaviestien avulla, ja osallistu säännöllisesti virtuaalisiin kokouksiin.
  4. Huolehdi terveydestäsi: Ota terveelliset tottumukset, kuten säännöllinen liikunta ja venyttely, osaksi päivittäistä rutiiniasi ja varmista, että pidät säännöllisesti taukoja koko päivän.

UKK

Sopiiko WFH kaikille?

Vaikka WFH on suosittu trendi, on tärkeää huomata, että se ei välttämättä sovi kaikille. Jotkut ihmiset viihtyvät perinteisessä toimistoympäristössä, ja heidän voi olla vaikea sopeutua kotoa työskentelemiseen. Lisäksi kaikkia töitä ei voida suorittaa etänä, ja jotkut vaativat fyysistä läsnäoloa toimistossa.

Mitä laitteita tarvitsen tehdäkseni töitä kotoa käsin?

Kotona työskentelyyn tarvitset tietokoneen tai kannettavan tietokoneen, internetyhteyden, puhelimen sekä mukavan ergonomisen tuolin ja pöydän. Lisäksi saatat tarvita erityisiä ohjelmistoja tai laitteita työsi luonteesta riippuen.

Voinko työskennellä kahvilassa tai julkisissa tiloissa?

Vaikka on mahdollista työskennellä kahvilassa tai julkisissa tiloissa, se ei ole aina suositeltavaa, koska nämä paikat ovat tyypillisesti meluisia ja täynnä häiriötekijöitä, jotka voivat vaikuttaa tuottavuuteen. Lisäksi julkiset tilat eivät välttämättä tarjoa tarvittavaa yksityisyyttä ja turvallisuutta luottamukselliselle tiedolle ja viestinnnälle.

Voiko WFH vaikuttaa tuottavuuteeni?

Vaikka WFH voi parantaa joidenkin ihmisten tuottavuutta, sillä voi olla myös päinvastainen vaikutus toisiin. Häiriöt, rakenteen puute ja vaikeudet tehdä yhteistyötä kollegoiden kanssa voivat heikentää tuottavuutta kotoa työskennellessä. Siitä huolimatta, että määrität nimetyn työtilan, luot rutiinit ja kommunikoit tehokkaasti kollegoiden kanssa, voit pysyä tuottavana työskennellessäsi kotona.

Voinko pyytää WFH:ta työnantajaltani?

Monet yritykset tarjoavat nyt WFH:ta vaihtoehtona työntekijöilleen, erityisesti COVID-19-pandemian valossa. Jos työnantajasi ei ole vielä tarjonnut tätä järjestelyä, sitä voi olla mahdollista pyytää, jos työtehtäväsi ja vastuusi sopivat etätyöskentelyyn. Työnantajaasi kannattaa lähestyä ammattimaisesti ja realistisesti ja tuoda esille tämän järjestelyn hyödyt sekä itsellesi että työnantajalle.