Mitä tarkoittaa psykosomaattinen

Psykosomaattinen on termi, joka viittaa emotionaalisen tai psykologisen ahdistuksen fyysisiin ilmenemismuotoihin. Vaihtoehtoisesti se on tila, joka aiheuttaa fyysisiä oireita ilman taustalla olevia sairauksia. Termi tulee kreikan sanoista ”psyche” tarkoittaa mieltä ja ”soma” tarkoittaa kehoa.

Mieli ja keho ovat yhteydessä toisiinsa, ja emotionaalinen stressi voi ilmetä erilaisina fyysisinä oireina. Tämä johtuu siitä, että kehon hermosto ja endokriiniset järjestelmät kommunikoivat keskenään ja tuottavat hormoneja, jotka vaikuttavat sekä mieleen että kehoon. Tätä mielen ja kehon välistä yhteyttä kutsutaan psykosomaattiseksi yhteydeksi.

Joitakin esimerkkejä psykosomaattisista tiloista ovat:

  • Päänsärkyä
  • Huimaus
  • Pahoinvointi
  • Väsymys
  • Vatsakipu
  • Lihaskipu
  • Rintakipu
  • Ihottumia

Nämä oireet voivat johtua henkisestä stressistä, kuten ahdistuksesta, masennuksesta tai traumasta. Kun mieli kokee emotionaalista ahdistusta, se lähettää keholle signaaleja aktivoidakseen stressireaktion. Tämä vaste vapauttaa hormoneja, kuten adrenaliinia ja kortisolia, jotka valmistavat kehon taistele tai pakene -vasteeseen. Kuitenkin, kun stressireaktio aktivoituu toistuvasti ja kroonisesti, se voi johtaa fyysisiin oireisiin ja sairauksiin.

Miten psykosomaattinen sairaus diagnosoidaan?

Psykosomaattinen sairaus diagnosoidaan yleensä sen jälkeen, kun sairaudet on suljettu pois. Lääkäri voi määrätä testejä tai skannauksia varmistaakseen, ettei oireita aiheuttavia fyysisiä olosuhteita ole.

Jos fyysistä syytä ei löydy, lääkäri voi lähettää potilaan mielenterveysalan ammattilaiselle lisäarviointia ja hoitoa varten.

Miten psykosomaattista sairautta hoidetaan?

Psykosomaattisia sairauksia hoidetaan fyysisten ja henkisten terapioiden yhdistelmällä. Fysioterapia voi sisältää lääkitystä, fysioterapiaa tai muita hoitoja oireista riippuen. Psyykkisiä terapioita voivat olla neuvonta, kognitiivis-käyttäytymisterapia tai rentoutumistekniikat, kuten meditaatio ja jooga.

Hoito keskittyy emotionaalisen ahdistuksen vähentämiseen ja taustalla olevien psykologisten ongelmien ratkaisemiseen, jotka voivat aiheuttaa fyysisiä oireita. Tavoitteena on auttaa potilasta oppimaan hallitsemaan stressiään ja vähentämään fyysisiä oireita.

UKK

Mitä on psykosomaattinen kipu?

Psykosomaattinen kipu on kipua, joka johtuu emotionaalisista tai psykologisista tekijöistä. Se ei johdu loukkaantumisesta tai fyysisestä kunnosta.

Voiko stressi aiheuttaa fyysisiä oireita?

Kyllä, stressi voi aiheuttaa erilaisia ​​fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä, vatsakipua ja lihasjännitystä.

Voiko psykosomaattista sairautta parantaa?

Psykosomaattinen sairaus voidaan hoitaa tehokkaasti, mutta sitä ei voida parantaa. Hoito keskittyy oireiden vähentämiseen ja henkisen ahdistuksen hallintaan.

Onko psykosomaattinen sairaus todellinen?

Kyllä, psykosomaattinen sairaus on todellinen tila, jossa on fyysisiä oireita, jotka johtuvat emotionaalisesta tai psykologisesta ahdistuksesta.

Mitä eroa on psykosomaattisten ja somaattisten oireiden välillä?

Somaattiset oireet ovat fyysisiä oireita, jotka johtuvat taustalla olevasta sairaudesta. Psykosomaattiset oireet ovat fyysisiä oireita, jotka johtuvat emotionaalisesta tai henkisestä ahdistuksesta.