Mitä tarkoittaa pikseli

Pikseli, joka tunnetaan myös nimellä kuvaelementti, on digitaalisen kuvan pienin ohjattava elementti. Se on pieni neliö, joka sisältää yhden digitaalisen väripisteen. Pikselit ovat digitaalisten kuvien rakennuspalikoita, ja yhdistettynä ne muodostavat koko kuvan. Mitä enemmän kuvassa on pikseleitä, sitä suurempi on sen resoluutio, mikä johtaa selkeämpään ja terävämpään kuvaan.

Pikselitiheys, mitattuna pikseleinä tuumalla (PPI), on toinen digitaalisen kuvantamisen tärkeä näkökohta. Se viittaa pikselien määrään tuumalla digitaalisessa kuvassa, tyypillisesti tietokoneen näytöllä tai paperilla. Mitä suurempi pikselitiheys on, sitä parempi kuvan laatu ja selkeys.

Digitaaliseen kuvaamiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten kameran resoluutio, anturin koko ja käsittelytekniikka. Useimmat digitaalikamerat ottavat kuvia miljoonilla pikseleillä ja mahdollistavat merkittävän rajauksen ja koon muuttamisen laadun heikkenemättä, mikä tekee niistä monipuolisen työkalun valokuvaajille ja graafisille suunnittelijoille.

UKK

Mikä on pikselointi?

Pikseloimalla tarkoitetaan ilmiötä, jossa kuva näyttää vääristyneeltä tai epäselvältä alhaisen resoluution tai huonon laadun vuoksi. Tämä tapahtuu usein, kun kuvaa suurennetaan tai venytetään alkuperäistä kokoaan suuremmiksi, jolloin pikselit näkyvät paremmin ja kuva menettää terävyyttään ja yksityiskohtiaan.

Mikä on megapikseli?

Megapikseli vastaa yhtä miljoonaa pikseliä. Se on mittayksikkö, jota käytetään ilmaisemaan kuvan tai kameran resoluutio. Suuremman megapikselin kamerat tuottavat yleensä enemmän yksityiskohtia ja selkeitä kuvia, ja ammattivalokuvaajat tai ne, jotka haluavat tulostaa suurikokoisia kuvia, suosivat niitä usein.

Mitä eroa on rasteri- ja vektorikuvilla?

Rasterikuvat, jotka tunnetaan myös bittikarttakuvina, koostuvat pikseleistä ja niitä käytetään usein valokuvissa tai monimutkaisissa grafiikoissa. Vektorikuvat sen sijaan koostuvat muodoista ja viivoista, ja niitä käytetään usein logoissa tai muissa yksinkertaisissa grafiikoissa. Toisin kuin rasterikuvien, vektorikuvien kokoa voidaan muuttaa laadun heikkenemättä, koska ne eivät koostu pikseleistä.