Mitä tarkoittaa INRI (Iesus [Jesus] Nazarenus Rex Iudaeoreum [Juaeoreum])

INRI on lyhenne, joka näkyy yleisesti kristillisissä uskonnollisissa taideteoksissa ja kirjallisuudessa, erityisesti Jeesuksen Kristuksen ristiinnaulitsemisen kuvauksissa.

INRI tarkoittaa Iesus Nazarenus Rex Iudaeoreumia, joka on latinaa ”Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas”. Tämän kirjoituksen kerrotaan panneen ristille roomalaisten viranomaisten toimesta, jotka olivat vastuussa Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta. INRI-kirjoitus mainitaan kaikissa neljässä Uuden testamentin evankeliumissa, jossa kussakin kertomuksessa on hieman erilainen sanamuoto. Evankeliumien mukaan roomalainen Juudean maaherra Pontius Pilatus ristiinnaulitti Jeesuksen todettuaan hänet syylliseksi kapinaan Rooman valtakuntaa vastaan.

INRI-kirjoitus asetettiin Jeesuksen pään yläpuolelle ristille osoittamaan hänen rikokstaan. Kristityille INRI-kirjoituksella on symbolinen merkitys sen historiallisen merkityksen lisäksi. Monet uskovat näkevät sen osoituksena Jeesuksen auktoriteetista ja kuninkaudesta, jopa hänen kärsimyksensä ja kuolemansa keskellä. Jotkut pitävät sitä myös muistutuksena ihmiskunnan roolista Jeesuksen ristiinnaulitsemisessa sekä parannuksen ja lunastuksen tarpeesta.

UKK

Mistä INRI-lyhenne löytyy Raamatusta?

INRI-kirjoitus mainitaan kaikissa neljässä Uuden testamentin evankeliumissa.

Miksi roomalaiset laittoivat INRI-kirjoituksen ristiin?

Roomalaiset panivat INRI-kirjoituksen ristille osoittamaan Jeesuksen oletetun kapinarikoksen Rooman valtakuntaa vastaan.

Mikä on INRI-kirjoituksen merkitys kristityille?

Kristityille INRI-kirjoitus nähdään osoituksena Jeesuksen auktoriteetista ja kuninkuudesta jopa keskellä hänen kärsimyksiään ja kuolemaansa. Jotkut pitävät sitä myös muistutuksena ihmiskunnan roolista Jeesuksen ristiinnaulitsemisessa sekä parannuksen ja lunastuksen tarpeesta.