Mitä tarkoittaa Non Sequitur

Non sequitur on latinalainen lause, joka tarkoittaa ”se ei seuraa”. Se on looginen virhe, jos esitetään lausunto tai johtopäätös, joka ei loogisesti seuraa esitetyistä oletuksista tai todisteista. Ei-sequiturs käytetään usein kirjallisesti, mutta ne voivat olla hämmentäviä ja heikentää yleistä viestiä.

Kuinka välttää ei-sequitur kirjoittamisessa

  1. Varmista, että väitteesi tuetaan todisteilla tai loogisilla perusteilla.
  2. Tarkista, että johtopäätöksesi seuraavat loogisesti esittämistäsi lähtökohdista.
  3. Ole tietoinen asiaankuulumattomista tangenteista tai aiheen ulkopuolisista jaksoista, jotka voivat aiheuttaa hämmennystä tai viedä huomion pois kirjoituksesi pääkohdasta.

UKK

Mitkä ovat yleisiä esimerkkejä non sequiturista kirjallisesti?

Joitakin esimerkkejä non sequitur kirjallisista ovat:

  • ”En syö parsakaalia, koska se on vihreää.”
  • ”Rakastan koiria, joten aion ostaa uuden auton.”
  • ”Hän on aina myöhässä, joten hänen täytyy olla kauhea kokki.”

Miten non sequitur voi vaikuttaa kirjoittamiseeni?

Non sequitur voi tehdä kirjoituksestasi hämmentävää, epävakuuttavaa ja vaikeasti seurattavaa. Se voi myös heikentää väitteidesi uskottavuutta ja saada lukijat kyseenalaistamaan väittämiesi pätevyyden.

Kuinka tunnistan non sequiturin omassa kirjoituksessani?

Yksi tapa tunnistaa non sequitur kirjoituksestasi on lukea työsi läpi ja tarkistaa, että jokainen väite on tuettu todisteilla tai loogisilla argumenteilla ja jokainen johtopäätös seuraa loogisesti esittämistäsi lähtökohdista. Etsi tangentteja tai aiheen ulkopuolisia jaksoja, jotka eivät liity kirjoituksesi pääkohtaan. Harkitse ystävän tai kollegan pyytämistä lukemaan työsi ja antamaan palautetta löytämistään epäselvyyksistä.