Mitä tarkoittaa vamos

Yksi yleisimmin käytetyistä espanjalaisista lauseista, joihin törmäät, on ”vamos”. Suunnitteletpa matkaa espanjankieliseen maahan tai haluat vain oppia peruspuheenvuoroja, on tärkeää ymmärtää tämän lauseen merkitys ja käyttö.

Mitä ”vamos” tarkoittaa?

Sana ”vamos” on muoto verbistä ”ir”, joka tarkoittaa ”mennä”. Englanniksi käännettynä ”vamos” tarkoittaa ”mennään”.

Miten ”vamosia” käytetään?

”Vamos” on monipuolinen lause, jota voidaan käyttää erilaisissa tilanteissa. Tässä on muutamia esimerkkejä:

  • Kun haluat kutsua jonkun lähtemään kanssasi, kuten ravintolaan, puistoon tai elokuvateatteriin. Esimerkiksi ”¡Vamos al cine!” tarkoittaa ”Mennään elokuviin!”
  • Kun haluat rohkaista jotakuta suorittamaan jotain loppuun tai jatkamaan, kuten harjoituksen tai haastavan tehtävän aikana. Esimerkiksi ”¡Vamos, tú puedes!” tarkoittaa ”Tule, sinä voit tehdä sen!”
  • Kun haluat ilmaista samaa mieltä tai innostusta jostain. Esimerkiksi ”¡Vamos, qué bueno!” tarkoittaa ”Hienoa, se on hyvä!”

Muut yleiset lauseet, joissa käytetään sanaa ”vamos”

Tässä on muutamia muita yleisiä lauseita, joita saatat kuulla ja joissa käytetään sanaa ”vamos”.

  • ”Vamos a ver” – Tämä ilmaus tarkoittaa ”Katsotaan” tai ”Katsotaan” ja sitä käytetään usein, kun on epävarma jostakin.
  • ”Vamos por partes” – Tämä lause tarkoittaa ”Otetaan se askel kerrallaan”, ja sitä käytetään usein monimutkaisen tehtävän tai ongelman purkamiseen.
  • ”Vamos allá” – Tämä lause tarkoittaa ”Mennään sinne” ja sitä käytetään ilmaistaessa jännitystä tai odotusta mennä jonnekin.

UKK

Onko ”vamos” muodollinen vai epävirallinen ilmaus?

”Vamos” pidetään epävirallisena lauseena, eikä sitä tyypillisesti käytetä virallisissa ympäristöissä tai tuntemattomien kanssa.

Pitääkö minun sisällyttää pronomini ”nosotros”, kun käytän sanaa ”vamos”?

Ei, pronomini ei ole välttämätön, koska se sisältyy verbin konjugaatioon. Sen sisällyttäminen voi kuitenkin lisätä lauseeseen korostusta ja selkeyttä.

Voidaanko ”vamos” käyttää itsenäisenä lauseena?

Kyllä, ”vamosta” voidaan käyttää sellaisenaan rohkaisun tai suostumuksen ilmaisuna. Esimerkiksi ”¡Vamos!” voi tarkoittaa ”Tehdään tämä!” tai ”olen samaa mieltä!”