Mitä tarkoittaa Excudit (Excud)

Taiteen maailmassa voit kohdata erilaisia ​​​​kirjoituksia maalauksissa tai kaiverruksissa, jotka voivat olla hämmentäviä ensi silmäyksellä. Yksi sellaisista kirjoituksista, joita on käytetty taiteessa vuosisatoja, on ”Excudit” tai ”Excud”.

”Excudit” tai ”Excud” on latinaa ja tarkoittaa ”valmistaja” tai ”julkaisija”, ja se tarkoittaa painajan, kustantajan tai kaivertajan nimeä, joka on tuottanut tietyn taideteoksen. Se löytyy usein taidevedosten alaosasta kirjoituksena.

Jos esimerkiksi törmäät maalaukseen tai kaiverrukseen, jossa on merkintä ”Rembrandt f.” alareunassa se tarkoittaa, että Rembrandt loi taideteoksen, ja ”f.” tarkoittaa ”fecit” tai ”made it”. Jos kuitenkin näet ”Excudit P. Daragnès” taidevedoksen alareunassa, se tarkoittaa, että teoksen on julkaissut P. Daragnès.

Tekstiä ”Excudit” tai ”Excud” on käytetty vuosisatoja, ja se on tärkeä osa taidevedosten tunnistamisessa, erityisesti ennen 1900-lukua valmistettuja. Se on tapa tunnustaa niiden henkilöiden panos, joilla oli merkittävä rooli taideteoksen tuottamisessa.

Usein kysytyt kysymykset Excuditista (Excud) artikkelissa Art

1. Kuka käyttää taiteessa tekstiä ”Excudit” tai ”Excud”?

Tekstiä ”Excudit” tai ”Excud” käyttävät julkaisijat, painokoneet tai taidevedosten kaivertajat. Se on tapa tunnistaa taiteen tekijät.

2. Miten ”Excudit” tai ”Excud” eroaa ”fecit”:stä?

”Excudit” tai ”Excud” tarkoittaa ”valmistaja” tai ”julkaisija” ja se tarkoittaa painajan, kustantajan tai kaivertajan nimeä, joka on tuottanut tietyn taideteoksen. ”Fecit” toisaalta tarkoittaa ”teki” ja tarkoittaa taiteilijan nimeä, joka loi taiteen.

3. Miksi ”Excudit” tai ”Excud” on tärkeä taidevedosten tunnistamisessa?

Teksti ”Excudit” tai ”Excud” on tärkeä taidevedosten tunnistamisessa, koska se tunnistaa niiden henkilöiden panoksen, joilla oli merkittävä rooli taideteoksen tuottamisessa. Se on tapa tunnustaa kustantajia, painajia tai kaivertajia, jotka työskentelivät kulissien takana tuodakseen taideteoksen eloon.

4. Onko ”Excudit” tai ”Excud” edelleen käytössä?

”Excudit” tai ”Excud” on edelleen käytössä, mutta se ei ole yhtä yleistä kuin ennen, varsinkin kun monet taidevedokset valmistetaan nykyään digitaalisesti. Sitä käyttävät kuitenkin edelleen perinteiset painokoneet, kustantajat ja kaivertajat, jotka tuottavat käsin painettuja taidetulosteita.

5. Käytetäänkö taidevedoksissa muita kirjoituksia?

Kyllä, taidevedoksissa käytetään muitakin kirjoituksia, kuten ”inv.” (keksijä), ”del.” (rajalla), ”sc.” (sculpsit tai kaiverrus) ja ”ap.” (apud tai julkaisija). Näitä kirjoituksia käytetään tunnistamaan eri henkilöt, jotka osallistuivat taideteoksen luomiseen.