Mitä tarkoittaa doping

Dopingilla tarkoitetaan suorituskykyä parantavien lääkkeiden (PED) käyttöä urheilussa. Se on käytäntöä ottaa aineita tai käyttää menetelmiä keinotekoisesti parantaa urheilijan suorituskykyä. Dopingia pidetään huijauksena ja se rikkoo urheilun reilun pelin periaatteita. PED:t ovat kiellettyjä useimmissa urheilujärjestöissä, ja niiden käytöstä kiinni jääneet urheilijat saavat ankarat rangaistukset ja heidät voidaan kieltää kilpailemasta.

Suoritusta parantavien lääkkeiden käytön ymmärtäminen

Urheilijat käyttävät PED-lääkkeitä saadakseen kilpailuetua vastustajiinsa nähden, mutta nämä aineet aiheuttavat vakavia terveysriskejä ja niillä voi olla pitkäaikaisia ​​seurauksia. Useimmat PED:t toimivat lisäämällä lihasvoimaa, kestävyyttä ja palautumisaikaa. Jotkut yleisimmin käytetyistä PED-laitteista ovat:

 • Anaboliset steroidit: Nämä ovat synteettisiä versioita mieshormoni testosteronista, jotka lisäävät lihasten kokoa, voimaa ja kestävyyttä.
 • Ihmisen kasvuhormoni (HGH): HGH stimuloi luiden ja lihasten kasvua ja sitä käytetään tyypillisesti kasvuhäiriöiden hoitoon. Jotkut urheilijat käyttävät sitä kuitenkin suorituskyvyn parantamiseen.
 • Erytropoietiini (EPO): EPO on hormoni, joka stimuloi punasolujen tuotantoa. Sitä käytetään anemian hoitoon, mutta se voi myös parantaa kestävyyttä lisäämällä veren kuljettaman hapen määrää.
 • Stimulantit: Nämä lääkkeet lisäävät valppautta, vähentävät väsymystä ja parantavat mielialaa, mikä voi parantaa suorituskykyä. Esimerkkejä ovat kofeiini, amfetamiinit ja kokaiini.

Suoritusta parantavien lääkkeiden vaikutukset

PED-lääkkeiden käytöllä voi olla sekä välittömiä että pitkäaikaisia ​​vaikutuksia urheilijan terveyteen. Välittömiä vaikutuksia ovat mm.

 • Lisääntynyt syke ja verenpaine
 • Aggressiivisuus ja mielialan vaihtelut
 • Vähentynyt ruokahalu ja laihtuminen
 • Unettomuus ja levottomuus
 • Vapina ja kohtaukset

PED-lääkkeiden pitkäaikaisvaikutukset riippuvat käytön tyypistä ja kestosta, mutta ne voivat sisältää:

 • Maksa- ja munuaisvauriot
 • Sydänsairaus ja aivohalvaus
 • Hormonaaliset epätasapainot ja hedelmättömyys
 • Iho-ongelmat ja akne
 • Lisääntynyt syöpäriski

Miksi doping on väärin?

Doping on väärin, koska se rikkoo reilun pelin periaatteita ja vaarantaa urheilijat. Urheilun on tarkoitus testata urheilijan luonnollisia kykyjä, ei kilpailua siitä, kuka osaa käyttää tehokkaimpia lääkkeitä. Doping myös heikentää fanien ja sponsorien luottamusta urheiluun ja saattaa lannistaa nuoria urheilijoita osallistumasta. Lisäksi doping luo epäreilun pelikentän, jossa urheilijoilla, jotka eivät käytä PED:tä, ei ehkä ole mahdollisuutta voittaa niitä, jotka käyttävät niitä.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

1. Mitkä urheilulajit kieltävät suorituskykyä parantavien lääkkeiden käytön?

Käytännössä kaikki suuret urheilujärjestöt, mukaan lukien Kansainvälinen olympiakomitea (IOC), Maailman antidopingtoimisto (WADA) ja useimmat kansalliset ja kansainväliset urheiluliitot ja -järjestöt, kieltävät PED:n käytön.

2. Miten urheilijat testataan dopingin varalta?

Urheilijat testataan yleensä virtsa- tai verinäytteillä, joista analysoidaan kiellettyjen aineiden esiintyminen. Testaus voidaan suorittaa satunnaisesti tai kilpailujen aikana, ja urheilijat, jotka kieltäytyvät testistä tai joiden tulos on positiivinen, voivat saada rangaistuksia.

3. Mitkä ovat dopingista kiinni jääneet urheilijat?

Doping-rangaistukset vaihtelevat lajin ja rikkomuksen vakavuudesta riippuen. Urheilijoilta voidaan määrätä kilpailukielto tai kilpailukielto, riistää mitalit ja tittelit sekä sakkoja. Toistuvat rikokset voivat johtaa elinikäiseen kilpailukieltoon ja jopa rikossyytteisiin.

4. Onko urheilijoiden koskaan eettistä käyttää suorituskykyä parantavia lääkkeitä?

Ei. PED-laitteiden käyttöä pidetään aina epäeettisenä ja se rikkoo urheilullisuuden ja reilun pelin periaatteita. Lisäksi PED-lääkkeisiin liittyvät terveysriskit tekevät niistä vaarallisen ja vastuuttoman valinnan urheilijoille.

5. Onko suorituskykyä parantavilla lääkkeillä laillista lääketieteellistä käyttöä?

Joitakin suorituskykyä parantavia lääkkeitä, kuten ihmisen kasvuhormonia, käytetään tiettyjen sairauksien hoitoon lääkärin määräämällä tavalla. Näitä lääkkeitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu terveille henkilöille, jotka haluavat saada kilpailuetua.