Mitä tarkoittaa Deus Ex Machina

Deus ex machina on kirjallinen laite, jota käytetään juonivälineenä sekä kirjallisuudessa että elokuvissa, jossa odottamaton tapahtuma, hahmo tai esine tuodaan esiin mahdottoman tilanteen ratkaisemiseksi. Sana ”deus ex machina” latinasta käännettynä tarkoittaa ”jumala koneesta”.

Tämä termi juontaa juurensa antiikin kreikkalaiseen teatteriin, jossa nosturia tai laitetta nimeltä ”mekhane” käytettiin laskemaan jumalia näytteleviä näyttelijöitä lavalle ratkaisemaan juonen konflikti. Tätä kirjallista laitetta on käytetty kirjallisuudessa ja elokuvissa ratkaisemaan konflikteja, pelastamaan hahmoja tai tarjoamaan helpon tien ulos juonen.

Deus ex machina -laite saattaa tuntua kätevältä tapa ratkaista juoni, mutta sitä pidetään usein laiskana kirjoitustekniikana ja se voi tehdä tarinasta vähemmän uskottavan. Tämä johtuu siitä, että se vie pois hahmon toimikyvyn ja vähentää koko tarinan aikana kertynyttä jännitystä.

On tärkeää huomata, että kaikki yllättävät juonenkäänteet tai odottamattomat tapahtumat eivät ole esimerkkejä deus ex machinasta. Tätä laitetta käytetään erityisesti ratkaisemaan mahdoton tilanne tuomalla tarinaan kokonaan uusi elementti.

Esimerkkejä Deus Ex Machinasta kirjallisuudessa ja elokuvassa

Yksi tunnetuimmista esimerkeistä deus ex machinasta kirjallisuudessa on Homeroksen eeppisessä runossa Odysseia. Kun Odysseus kohtaa varman kuoleman kosijoiden käsissä, jotka ovat vallanneet hänen kotinsa ja yrittävät mennä naimisiin hänen vaimonsa kanssa, Athena ilmestyy ja tarjoaa hänelle tien voittoon. Tätä juonilaitetta on saatettu pitää näppäränä tarinankerrontana Homerin aikana, mutta nyt sitä arvostellaan kätevästä tapasta ratkaista konflikti ilman, että Odysseus ryhtyy toimiin.

JK Rowlingin Harry Potter ja Feeniksin ritarikunta pelastaa Harry Potterin välittömältä kuolemalta Feeniksin ritarikunnan äkillisen ilmestymisen vuoksi, jota ei ollut nähty tai mainittu suuren osan kirjasta. Tämä esimerkki deus ex machinasta on aiheuttanut kiistaa lukijoiden keskuudessa, jotka uskovat, että juoneen olisi pitänyt kirjoittaa uskottavampi ratkaisu.

Elokuvassa Kotkien esiintyminen Taru sormusten herrasta -trilogiassa voidaan nähdä deus ex machina -laitteena. Kun Frodo ja Sam ovat loukussa Tuomiovuorella ja kaikki toivo näyttää kadonneen, kotkat ilmestyvät ja pelastavat heidät varmalta kuolemalta. Vaikka Eaglesilla on tärkeä rooli koko trilogian ajan, heidän äkillinen ilmestymisensä päivän pelastamiseksi voidaan nähdä laiskana ratkaisuna ongelmaan.

UKK

Mikä on Deus Ex Machinan tarkoitus?

Deus ex machinan tarkoituksena on tarjota ratkaisu mahdottomalta näyttävään ongelmaan tai konfliktiin. Se voi toimia pikakuvakkeena juonen ratkaisuun, mutta voi myös tehdä tarinasta vähemmän uskottavan ja alentaa juonen jännitystä.

Mitä eroa on yllätysjuonen käänteillä ja deus ex machinalla?

Yllätysjuonen käänteet ovat olennainen osa tarinaa, ja niitä järjestetään koko kertomuksen ajan. Ne rakentuvat usein ennakoinnin kautta, ja viimeinen paljastus on voitto lukijalle. Deus ex machina on juonilaite, joka ratkaisee ristiriidan täysin ilman ennakkoasennusta ja minimaalista ennakointia, mikä voi saada sen näyttämään laiskalta tai epärealistiselta.

Mitkä ovat esimerkkejä hyvin kirjoitetuista yllätysjuonen käänteistä?

Agatha Christien Murder on the Orient Express -elokuvan paljastus on hyvin suunniteltu juonenkäänne, joka on asetettu läpi tarinan ja huipentuu tyydyttävään lopputulokseen. The Sixth Sense -elokuvan yllätyskäänne on toinen mieleenpainuva esimerkki, jossa käänne täyttää ne vihjeet, jotka kerrottiin aiemmin.

Voidaanko deus ex machinaa käyttää tehokkaasti?

Vaikka deus ex machinaa pidetään yleensä laiskana juonivälineenä, kirjoittajat voivat hyödyntää sitä tehokkaasti, jos se tehdään uskottavalla ja luovalla tavalla. Hyvä esimerkki tästä on Douglas Adamsin Litkujen opas galaksiin -sarjassa, jossa tulevaisuuteen näkevän hahmon esittelyllä luodaan komediatilanteita, jotka ovat yllättäviä mutta eivät täysin uskomattomia.