Mitä tarkoittaa Curriculum Vitae

Jos olet hakemassa työtä tai harkitset ammatinvaihtoa, olet todennäköisesti törmännyt termiin ”ansioluettelo” tai CV. Mutta mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa ja miten se eroaa ansioluettelosta? Tässä oppaassa selitämme potentiaalisten työnantajien silmissä erottuvan CV:n laatimisen perusteet.

Mikä on Curriculum Vitae?

Ansioluettelo, joka tunnetaan yleisesti nimellä CV, on kattava asiakirja, joka antaa yleiskatsauksen koulutuksestasi, työkokemuksestasi, taidoistasi, saavutuksistasi ja julkaisuistasi. Toisin kuin ansioluettelo, jossa on yleensä yksi tai kaksi sivua, CV voi olla monisivuinen ja sisältää tarkempia tietoja.

Ansioluetteloita käytetään yleisesti akateemisilla ja tieteellisillä aloilla sekä Euroopassa, Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä. Näillä alueilla CV on vakioasiakirja, jota käytetään työhakemuksissa, ja se sisältää usein yksityiskohtaisempia tietoja kuin Pohjois-Amerikassa käytetyt ansioluettelot.

Mitä CV:n tulee sisältää?

CV sisältää yleensä seuraavat osat:

 • Henkilötiedot: Nimi, osoite, sähköpostiosoite ja puhelinnumero.
 • Ammattimainen yhteenveto: Lyhyt katsaus tavoitteisiisi, pätevyytesi ja työkokemuksesi.
 • Koulutus: Luettelo suoritetuista tutkinnoista, mukaan lukien päivämäärä, oppilaitos ja opiskelualue.
 • Työkokemus: Luettelo aiemmista tehtävistä, mukaan lukien yrityksen nimi, tehtävänimike, työsuhteen päivämäärät ja lyhyt kuvaus vastuista ja saavutuksista.
 • Taidot: Luettelo keskeisistä taidoista, jotka liittyvät hakemaasi tehtävään.
 • Tutkimus ja julkaisut: Luettelo julkaistuista teoksista, kuten artikkeleista tai kirjoista, ja kaikista tutkimusprojekteista tai esityksistä, joiden parissa olet työskennellyt.
 • Palkinnot ja kunnianosoitukset: Luettelo kaikista saamistasi palkinnoista, kunnianosoituksista tai tunnustuksista.
 • Yhteisön osallistuminen: Luettelo kaikista tekemästäsi vapaaehtoistyöstä tai palvelutyöstä.

Miten kirjoitat hyvän CV:n?

Tässä muutamia vinkkejä upean CV:n kirjoittamiseen:

 • Pidä se ytimekkäänä ja ytimekkäänä. Vaikka CV voi olla useita sivuja, on tärkeää keskittyä tärkeimpiin tietoihin ja välttää sekaisin.
 • Räätälöi CV:si haettavan paikan mukaan. Korosta taitoja ja kokemuksia, jotka vastaavat työnkuvaa.
 • Käytä vahvaa, toimintaan suuntautunutta kieltä. Verbit, kuten ”luotu”, ”hallittu” ja ”saavutettu”, auttavat tuomaan saavutuksesi erottumaan joukosta.
 • Oikolue ja muokkaa CV:täsi huolellisesti. Kirjoitus- ja kielioppivirheet voivat tehdä negatiivisen vaikutelman mahdollisiin työnantajiin.
 • Sisällytä ammattimaisen näköinen kuva, jos haet alueilla, joilla se on yleinen käytäntö, kuten Euroopassa tai Aasiassa.

UKK

Mitä eroa on CV:llä ja ansioluettelolla?

Vaikka CV ja ansioluettelo antavat molemmat yleiskatsauksen ammatillisesta historiastasi, CV on yleensä yksityiskohtaisempi ja sisältää tietoja, kuten tutkimusta ja julkaisuja, kunnianosoituksia ja palkintoja sekä yhteisön osallistumista. Ansioluettelo sen sijaan on yleensä lyhyempi ja ytimekkäämpi, ja siinä keskitytään tärkeimpiin työkokemukseesi ja taitoosi.

Tarvitsenko CV:n jokaiseen työhakemukseen?

Aina ei tarvitse lähettää CV:tä jokaiseen työhakemukseen, etenkään jos haet lähtötason tehtäviin tai töihin, jotka eivät vaadi paljon kokemusta. Tarkista työnkuvasta, tarvitaanko CV:tä vai riittääkö ansioluettelo.

Mikä on CV:n ihanteellinen pituus?

CV:n pituudelle ei ole tiukkaa sääntöä, mutta useimmat rekrytoijat ja rekrytointipäälliköt pitävät dokumentista, joka on enintään kaksisivuinen. Jos sinulla on kuitenkin pitkä ja laaja työhistoria tai paljon asiaankuuluvaa kokemusta korostettavana, on hyväksyttävää, että CV:si on pidempi.

Pitäisikö minun lisätä viitteitä CV:hen?

Ei, viitteitä ei tarvitse liittää CV:hen. On kuitenkin hyvä idea olla saatavilla luettelo referensseistä, jos mahdollinen työnantaja pyytää niitä työnhakuprosessin aikana.