Mitä tarkoittaa Cum Grano Salis

Ilmaus ”cum grano salis” on latinalainen lause, jota käytetään yleisesti englanniksi nykyään (”with a grain of salt”). Ilmaus tarkoittaa ”suolanjyvällä” ja sitä käytetään viittaamaan siihen, että johonkin pitäisi suhtautua skeptisesti tai epäillä. Tätä lausetta on käytetty vuosisatojen ajan, ja sitä käytetään edelleen yleisesti ilmaistakseen varovaisuutta otettaessa vastaan ​​tietoja tai mielipiteitä.

Tässä on lauseen lyhyt historia ja vinkkejä sen käyttämiseen jokapäiväisessä keskustelussa.

Lausunnon historia

Ilmauksen ”cum grano salis” uskotaan keksineen roomalaisen kirjailijan Plinius vanhemman ensimmäisellä vuosisadalla jKr. Kirjassaan ”Naturalis Historia” Plinius kuvailee lääketieteellistä parannuskeinoa, johon kuuluu suolan jyvän ottaminen juoman kanssa. se on maukkaampaa. Plinius käytti ilmausta ehdottaakseen, että lääkettä tulisi käyttää varoen eikä siihen pitäisi luottaa liian voimakkaasti.

Ajan myötä ilmaisua ”cum grano salis” käytettiin yleisemmin kuvaamaan tilanteita, joissa skeptisyys tai epäily oli perusteltua, kuten arvioitaessa huhuja, teorioita tai mielipiteitä.

Käytä lausetta tänään

Nykyään ilmaisua ”suolanjyvällä” käytetään monissa eri yhteyksissä, sekä arkipäiväisessä keskustelussa että muodollisemmissa ympäristöissä. Tässä on esimerkkejä siitä, kuinka ilmausta voidaan käyttää:

  • Pohdittaessa poliittista huhua tai salaliittoteoriaa: ”Kuulin, että hallitus vakoilee meitä kaikkia. Suhtaudun siihen tietysti suolalla.”
  • Arvioidessaan tieteellistä väitettä: ”Jotkut tiedemiehet sanovat, että ilmastonmuutos aiheuttaa katastrofaalisia tulvia. Minusta meidän pitäisi suhtautua siihen suolalla, kunnes lisää tutkimusta tehdään.”
  • Kun keskustellaan jonkun mielipiteestä: ”Pomoni mielestä meidän kaikkien pitäisi alkaa työskennellä kotoa käsin pysyvästi. Otan sen toistaiseksi suolalla.”

UKK

Mitä ”cum grano salis” tarkoittaa?

Ilmaus ”cum grano salis” on latinalainen lause, joka tarkoittaa ”suolanjyvällä”. Sitä käytetään ehdottamaan, että johonkin pitäisi suhtautua skeptisesti tai epäilevästi.

Mistä ilmaus ”cum grano salis” on peräisin?

Ilmauksen ”cum grano salis” loi roomalainen kirjailija Plinius Vanhin ensimmäisellä vuosisadalla jKr. kirjassaan ”Naturalis Historia”.

Miten ilmausta ”suolanjyvällä” käytetään nykyään?

Ilmausta ”suolanjyvällä” käytetään ilmaisemaan varovaisuutta otettaessa vastaan ​​tietoa tai mielipiteitä. Sitä käytetään yleisesti satunnaisessa keskustelussa ja muodollisemmissa olosuhteissa.

Mitkä ovat esimerkkejä siitä, kuinka ilmausta käytetään keskustelussa?

Ilmausta voidaan käyttää keskustelussa, kun keskustellaan poliittisesta huhusta, tieteellisestä väitteestä tai jonkun mielipiteestä. Esimerkiksi: ”Kuulin, että hallitus vakoilee meitä kaikkia. Suhtaudun siihen tietysti suolalla.”

Mikä on vastakohta sille, että otat jotain ”suolanjyväisellä”?

Vastakohta sille, että otat jotain ”suolanjyvällä” olisi hyväksyä se ilman skeptisyyttä tai epäilystä.

Kun ymmärrämme ilmaisun ”cum grano salis” historian ja kontekstin, voimme käyttää sitä tehokkaammin keskusteluissa ja tehdä tietoisempia päätöksiä arvioidessaan tietoja ja mielipiteitä.