Mitä tarkoittaa BMT

BMT on lyhenne sanoista Bone Marrow Transplant, joka tunnetaan myös nimellä Hematopoietic Stem Cell Transplantation (HSCT). Se on lääketieteellinen hoito, jolla korvataan vaurioitunut tai sairas luuydin terveillä luuytimen kantasoluilla.

Luuydinsiirron tyypit

Luuytimensiirtoja on kolmenlaisia:

 1. Autologinen kantasolusiirto: Tämäntyyppisessä siirrossa potilaan omat kantasolut kerätään ennen suuren annoksen kemoterapiaa tai sädehoitoa. Hoidon jälkeen potilaan omia kantasoluja infusoidaan uudelleen vaurioituneiden tilalle.
 2. Allogeeninen kantasolusiirto: Tämäntyyppisessä siirrossa kantasolut otetaan luovuttajalta, tyypillisesti perheenjäseneltä tai riippumattomalta luovuttajalta.
 3. Syngeeninen kantasolusiirto: Tämäntyyppisessä siirrossa kantasolut otetaan identtisestä kaksosesta.

BMT:n merkitys

BMT:tä käytetään erilaisten sairauksien hoitoon, mukaan lukien:

 • Leukemia
 • Lymfooma
 • Multippeli myelooma
 • Sirppisoluanemia
 • Talassemia

BMT voi olla hengenpelastava hoito näitä sairauksia sairastaville potilaille. Se voi auttaa palauttamaan kehon kyvyn tuottaa terveitä verisoluja, jotka ovat välttämättömiä elinten terveydelle ja elinkyvylle.

Valmistautuminen BMT:hen

Ennen BMT:tä potilaille tehdään sarja testejä sen varmistamiseksi, että he ovat riittävän terveitä toimenpiteen suorittamiseen.

Heille tehdään myös hoitohoito, johon kuuluu suuriannoksinen kemoterapia- tai sädehoito, jolla tuhotaan kaikki sairaat luuydinsolut ja tehdään tilaa uusille terveille soluille.

BMT on monimutkainen toimenpide, jonka onnistumisen varmistamiseksi tarvitaan erittäin erikoistunut lääketieteellinen tiimi.

UKK

Mitä riskejä luuytimen siirtoon liittyy?

BMT:hen liittyy useita riskejä, mukaan lukien:

 • GVHD (GVHD)
 • Infektio
 • Elinvaurio
 • Verenvuoto tai veren hyytyminen
 • Hoitohoidon pitkäaikaiset sivuvaikutukset

Kuinka kauan kestää toipua luuytimensiirrosta?

Toipumisaika voi vaihdella useiden tekijöiden mukaan, mukaan lukien elinsiirron tyyppi ja potilaan yleinen terveys. Voi kestää useista kuukausista vuoteen, ennen kuin potilas toipuu täysin BMT:stä.

Mitä voin tehdä tukeakseni henkilöä, joka on läpikäynyt luuytimensiirron?

Voit tarjota emotionaalista tukea BMT-potilaalle olemalla hänen tukenaan ja tarjoamalla rohkaisua ja positiivisuutta.

Lisäksi voit auttaa tarjoamalla käytännön tukea, kuten auttamalla kotitöissä tai järjestämällä aterioita potilaalle ja hänen perheelleen.

Voiko luuytimensiirto parantaa verisyöpää?

BMT on parantava hoito monentyyppisille verisyöpätyypeille, mukaan lukien leukemia ja lymfooma. Vaikka onnistumisaste voi vaihdella syövän tyypin ja muiden tekijöiden mukaan, BMT voi auttaa parantamaan näitä sairauksia ja auttaa potilaita elämään pitkää ja terveellistä elämää.