Mitä tarkoittaa REM

REM tarkoittaa Rapid Eye Movement eli nopeaa silmän liikettä, joka on univaihe, jolloin silmämme liikkuvat nopeasti eri suuntiin. Tässä vaiheessa aivotoimintamme on samanlaista kuin ollessamme hereillä, mutta lihaksemme ovat rentoutuneet ja kehomme on paikallaan.

REM-uni on ratkaiseva unen vaihe, koska se on silloin, kun lujitamme muistojamme ja käsittelemme tunteita. Se on myös silloin, kun näemme todennäköisimmin unta, ja unet REM-unen aikana voivat olla eloisia ja intensiivisiä.

REM-uni esiintyy yleensä useita kertoja yön aikana, ja kunkin REM-jakson kesto pitenee yön edetessä. Ensimmäinen REM-jakso kestää yleensä noin kymmenen minuuttia, kun taas viimeinen REM-jakso voi kestää jopa tunnin.

Mistä tiedämme, milloin olemme REM-unitilassa?

Lääkärit ja tutkijat voivat määrittää, milloin olemme REM-unessa tarkkailemalla silmämme liikkeitä. REM-unen aikana silmämme liikkuvat nopeasti eri suuntiin, minkä vuoksi tämä univaihe on nimetty silmien liikkeen mukaan.

Tutkijat ja lääkärit voivat myös mitata aivojen toimintaa unen aikana käyttämällä elektroenkefalogrammia (EEG). REM-unen aikana aivotoimintamme on samanlaista kuin ollessamme hereillä, mutta lihaksemme ovat rentoutuneet ja kehomme on paikallaan.

Mitkä ovat REM-unen edut?

REM-uni on välttämätöntä yleiselle terveydellemme ja hyvinvoinnillemme. Tämän univaiheen aikana aivomme lujittavat muistojamme, käsittelevät tunteita ja korjaavat kehoamme.

REM-uni on myös ratkaisevan tärkeä luovuudelle ja ongelmanratkaisulle. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka saavat riittävästi REM-unta, suoriutuvat paremmin tehtävistä, jotka vaativat luovuutta ja ongelmanratkaisutaitoja.

Usein kysytyt kysymykset REM-lepotilasta

Mikä on suositeltu REM-unen määrä?

Vaikka jokaisen unen tarpeet ovat erilaisia, suositeltu REM-unen määrä on noin 20-25 % kokonaisuniajastamme. Aikuisille tämä tarkoittaa noin 90-120 minuutin REM-unia yössä.

Voimmeko kouluttaa itseämme saamaan enemmän REM-unia?

Valitettavasti emme voi harjoitella itseämme lisäämään REM-unia. Riittävän laadukkaan unen saaminen joka yö voi kuitenkin auttaa meitä saamaan kehomme tarvitseman määrän REM-unia.

Mikä voi keskeyttää REM-unitilan?

Useat tekijät voivat keskeyttää REM-unen, mukaan lukien alkoholin käyttö, unihäiriöt, kuten uniapnea, tietyt lääkkeet ja stressi.

Entä jos en saa tarpeeksi REM-unta?

Jos et saa tarpeeksi REM-unta, se voi vaikuttaa yleiseen terveytesi ja hyvinvointiisi. Parantaaksesi REM-uni, yritä noudattaa säännöllistä uniaikataulua, välttää alkoholia ja kofeiinia ennen nukkumaanmenoa ja luoda mukava uniympäristö.

Voiko REM-uni auttaa masennukseen?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että riittävä REM-uni voi auttaa lievittämään masennuksen oireita. REM-unen aikana aivomme käsittelevät tunteita ja lujittavat muistoja, mikä voi auttaa meitä hallitsemaan tunteitamme ja parantamaan yleistä mielenterveyttämme.