Mitä tarkoittaa Portmanteau

Portmanteau on sana, joka on luotu sekoittamalla kahta tai useampaa sanaa tai sanan osaa yhteen muodostamaan uusi sana, joka yhdistää alkuperäisten sanojen merkitykset. Termi tulee ranskan sanasta ”portemanteau”, joka tarkoittaa ”suurta matkalaukkua, jossa on kaksi lokeroa”.

Kielessä portmanteausilla luodaan uusia sanoja, jotka välittävät monimutkaisia ​​ideoita tai käsitteitä ytimekkäästi ja tarttuvalla tavalla. Niillä voidaan myös luoda huumoria tai tehdä kielestä värikkäämpää ja kiinnostavampaa.

Joitakin yleisiä esimerkkejä portmanteausista ovat:

  • Brunssi (aamiainen + lounas)
  • Spork (lusikka + haarukka)
  • Chillax (chill + rentoudu)
  • Tiedotus (tiedot + kaupallinen)
  • Frenemy (ystävä + vihollinen)

Portmanteauksia on käytetty kielessä vuosisatoja, mutta niistä on tullut erityisen suosittuja viime vuosina sosiaalisen median ja muiden verkkoalustojen nousun myötä. Portmanteaus voi levitä nopeasti näillä alustoilla ja jopa tulla osaksi suosittua sanastoa.

Kuinka luoda Portmanteaus

Jos haluat luoda oman portmanteaussi, tässä on joitain vinkkejä:

  • Ajattele kahta tai useampaa sanaa, joilla on yhteisiä ääniä tai tavuja.
  • Yhdistä nämä äänet tai tavut järkevällä tavalla ja luo uusi sana, jonka merkitys on alkuperäisten sanojen yhdistelmä.
  • Testaa uutta sanaasi varmistaaksesi, että se on helppo lausua ja ymmärtää.

UKK

Mitä eroa on portmanteaulla ja yhdyssanalla?

Yhdyssana on sana, joka on luotu yhdistämällä kaksi tai useampi sana, mutta tuloksena oleva sana säilyttää alkuperäisen merkityksensä. Portmanteau puolestaan ​​​​on sana, joka yhdistää alkuperäisten sanojen merkitykset luodakseen uuden sanan, jolla on uusi merkitys.

Kuinka äännetään ilmaisu portmanteau

Suurimman osan ajasta voit lausua portmanteau yhdistämällä alkuperäisten sanojen äänet. Esimerkiksi ”brunssi” lausutaan sanan ”aamiainen” ja ”lounas” yhdistelmänä.

Onko portmanteausten luomiselle olemassa sääntöjä?

Portmanteausjen luomiseen ei ole tiukkoja sääntöjä, mutta se auttaa, jos valitset sanoja, joilla on jonkinlainen yhteys tai yhteinen merkitys. Se auttaa myös, jos tuloksena oleva sana on helppo lausua ja ymmärtää.

Voidaanko mitä tahansa sanoja yhdistää portmanteauksi?

Teknisesti mitä tahansa sanoja voidaan yhdistää portmanteau:n luomiseksi, mutta kaikki yhdistelmät eivät ole järkeviä tai hyödyllisiä. Puhujan tai kirjoittajan on päätettävä, mitkä yhdistelmät toimivat parhaiten tietyssä kontekstissa.