Mitä tarkoittaa mhm

Oletko koskaan huomannut itsesi sanattomaksi keskustelun aikana, mutta haluat silti osoittaa suostumuksesi tai tunnustavasi toisen henkilön lausunnon? Kirjoita ”mhm” – kaikkialla esiintyvä ilmaisu, josta on tullut keskeinen osa satunnaisissa keskusteluissa sekä online- että offline-tilassa. Tämä pieni mutta voimakas tavu on saanut monia tulkintoja ja merkityksiä tehden siitä kiehtovan ja monipuolisen osan jokapäiväistä viestintäämme.

’mhm’ alkuperä

Sanan ”mhm” tarkka alkuperä on epäselvä, mutta sen uskotaan saaneen alkunsa eri kieliä puhuvien ihmisten välisen keskustelun aikana kuuluvista ei-verbaalisista äänistä. Sitä käytettiin sitten tapana ilmaista suostumus tai tunnustus ilman, että vastausta tarvittiin täysin ilmaista. Englannin kielellä se on kehittynyt itsenäiseksi ilmaisuksi, jota käytetään nykyään moniin eri tarkoituksiin.

Useita tulkintoja sanasta ”mhm”

Vaikka ”mhm” saattaa tuntua yksinkertaiselta ilmaisulta, sen tulkinnat ovat itse asiassa melko vivahteikas. Tässä on joitain tapoja, joilla sitä voidaan käyttää:

  • Sopimus: ’Mhm’ voidaan käyttää hienovaraisena tapana olla samaa mieltä toisen henkilön kanssa. Sitä voidaan pitää tapana tunnustaa ja vahvistaa heidän näkökantansa ilman, että heidän tarvitsee tarjota sanallista vastausta.
  • Kuittaus: Sopimuksen lisäksi ’mhm’ voidaan käyttää myös tunnustamaan, että kuuntelet toista henkilöä. Sitä voidaan käyttää ilmaisemaan, että olet tarkkaavainen ja seuraat keskustelua.
  • Vahvistus: Joissakin tapauksissa ’mhm’ voidaan käyttää vahvistamaan, että olet ymmärtänyt toisen henkilön sanoman. Tätä käytetään usein, kun puhuja tarkistaa ymmärtävänsä tai toistaako tietoja.
  • Skeptisyys: Harvoissa tapauksissa sanaa ”mhm” voidaan käyttää myös skeptisesti tai sarkastisesti osoittamaan, että et täysin usko tai ole samaa mieltä toisen henkilön kanssa.

Esimerkkejä ’mhm’ käytöstä

Vaikka ”mhm” voi olla vaikea selittää sanoin, se on paljon helpompi tunnistaa toiminnassa. Tässä on esimerkkejä siitä, kuinka sanaa ”mhm” voidaan käyttää jokapäiväisissä keskusteluissa:

  • V: ”Kävin rannalla viime viikonloppuna ja se oli uskomatonta!” B: ”Mhm, veikkaan, että sää oli loistava.” (tunnustus)
  • V: ”Haluatko syödä lounasta?” B: ”Mhm.” (sopimus)
  • V: ”Kokous on siis torstaina klo 3?” B: ”Mhm, se on suunnitelma.” (vahvistus)
  • V: ”En usko, että hän puhuu totta.” B: ”Mhm, minäkään en ole niin varma.” (skepsis)

UKK

Entä jos en tiedä kuinka tulkita ”mhm” keskustelussa?

On tärkeää ymmärtää, että sanan ”mhm” tulkinta voi riippua keskustelun kontekstista ja sävystä. Jos et ole varma, mitä toinen tarkoittaa, älä pelkää pyytää selvennystä.

Käytetäänkö ”mhm” vain englanniksi?

Ei, sanalla ”mhm” on muunnelmia monilla kielillä, kuten ”oui” ranskaksi, ”si” espanjaksi ja ”ja” saksaksi.

Voidaanko ”mhm” käyttää virallisessa ympäristössä?

Vaikka ”mhm” ei ole yleistä käyttää virallisessa ympäristössä, on hyväksyttävää käyttää sitä ammatillisessa kontekstissa, kuten liiketapaamisen aikana, kunhan sitä käytetään asianmukaisesti.

Miksi ”mhm” on tullut niin suosituksi keskusteluissa?

”Mhm” tarjoaa helpon ja tehokkaan tavan ilmaista yksimielisyys ja tunnustus keskeyttämättä keskustelun kulkua, ja se on helppo sanoa ja kirjoittaa. Se on myös rennompi ja rennompi tapa kommunikoida, ja se on tullut näkyvämmäksi viime vuosina.

Joten kun seuraavan kerran joudut sanattomaksi, älä unohda ’mhm’:n voimaa, joka auttaa sinua viestimään sopimuksesta ja tunnustuksestasi ytimekkäällä ja tehokkaalla tavalla.