Mitä tarkoittaa viive, latenssi eli latency

Viive tarkoittaa yksinkertaisesti sanottuna viivettä tai hidasta vastetta. Tietojenkäsittelyssä se viittaa viiveisiin, joita koetaan sovelluksen ajettaessa tai pelattaessa peliä. Se tapahtuu, kun käyttäjän syötteen ja tietokoneen lähdön välillä on viive. Tämä viive voi olla turhauttavaa ja vaikuttaa negatiivisesti tietokoneen käyttökokemukseen.

On olemassa erilaisia ​​viiveitä, joita voi esiintyä:

 • Syöttöviive: Tämä tapahtuu, kun näppäimen painamisen tai painikkeen napsautuksen ja sen näytöllä näkyvän vastauksen välillä on viive.
 • Verkon viive: Tämä tapahtuu, kun tietokoneen ja palvelimen välisessä tiedonsiirrossa on viive.
 • Kuvataajuusviive: Tämä tapahtuu, kun kehysten määrä sekunnissa (FPS) laskee, mikä johtaa katkonaiseen tai viiveeseen visuaaliseen kokemukseen.

Viive voi vaikuttaa tietokonekokemukseesi monin tavoin:

 • Hidas suorituskyky: Tietokoneesi ei ehkä reagoi niin nopeasti kuin odotat, mikä vaikeuttaa tehtävien suorittamista ajoissa.
 • Huono pelikokemus: Viive voi vaikuttaa merkittävästi pelikokemukseesi, mikä johtaa viiveisiin, jumiutumiseen ja huonoon yleiseen suorituskykyyn.
 • Verkkoviestintä: Jos käytät sovellusta, kuten Skype tai Discord, viive voi vaikuttaa negatiivisesti kommunikointiisi muiden kanssa.

Onneksi on olemassa useita tapoja vähentää tai poistaa tietokoneen viivettä:

 • Päivitä ajurit: Vanhentuneet ohjaimet voivat aiheuttaa viivettä, joten varmista, että ajurit ovat ajan tasalla.
 • Sulje tarpeettomat sovellukset: Liian monta samanaikaisesti käynnissä olevaa ohjelmaa voi aiheuttaa viivettä, joten sulje kaikki sovellukset, joita et käytä.
 • Päivitä järjestelmäsi: Jos tietokoneesi on vanhentunut tai alitehoinen, harkitse laitteiston päivittämistä suorituskyvyn parantamiseksi.
 • Optimoi grafiikka-asetukset: Pelissä tai grafiikkaintensiivisissä sovelluksissa grafiikka-asetusten pienentäminen voi parantaa suorituskykyä ja vähentää viivettä.
 • Vähennä verkkoliikennettä: Jos sinulla on verkon viivettä, harkitse verkkoliikenteen vähentämistä sulkemalla paljon kaistanleveyttä käyttävät sovellukset.

UKK

Mikä aiheuttaa viivettä?

Viive voi johtua useista tekijöistä, kuten vanhentuneista ohjaimista, liian monista samanaikaisesti käynnissä olevista ohjelmista, vanhentuneesta tai vajaatehoisesta laitteistosta, verkon ruuhkautumisesta ja muusta.

Miten voin vähentää pelien viivettä?

Voit vähentää pelien viivettä alentamalla grafiikkaasetuksia, vähentämällä verkkoliikennettä, päivittämällä ohjaimia ja päivittämällä laitteistosi.

Mikä on verkon viive?

Verkkoviive ilmenee, kun tiedonsiirrossa tietokoneen ja palvelimen välillä on viive. Tämä viive voi johtua verkon ruuhkautumisesta, hitaista Internet-yhteyksistä tai muista tekijöistä.

Kuinka voin vähentää verkon viivettä?

Voit vähentää verkon viivettä sulkemalla paljon kaistanleveyttä käyttävät sovellukset, muodostamalla yhteyden nopeampaan Internet-yhteyteen tai päivittämällä laitteistosi.