Mitä tarkoittaa Au

Kulta, jota symboloi kemiallinen lyhenne Au (latinan sanasta ”aurum”, joka tarkoittaa ”hohtoa aamunkoittoa”), on jalometalli, jota ihmiset ovat arvostaneet tuhansia vuosia. Se on yksi tunnistettavimmista elementeistä ikonisen keltaisen sävynsä ansiosta.

Kulta on ainutlaatuinen siinä mielessä, että se ei syöpy tai tummu, ja se on uskomattoman muokattavaa ja taipuisaa, mikä tarkoittaa, että sitä voidaan muotoilla ja käsitellä helposti rikkoutumatta. Nämä ominaisuudet ovat tehneet siitä suositun valinnan valuutassa, koruissa ja teollisessa käytössä läpi historian.

Kullan ominaisuudet

Tässä ovat kullan tärkeimmät ominaisuudet:

  • Atominumero: 79
  • Atomipaino: 196,966569
  • Sulamispiste: 1064 celsiusastetta
  • Kiehumispiste: 2700 celsiusastetta
  • Tiheys: 19,32 grammaa kuutiosenttimetrillä
  • Väri: Keltainen

Kulta on melko tiheä metalli, minkä vuoksi se tuntuu raskaalta verrattuna muihin samankokoisiin metalleihin. Sen sulamis- ja kiehumispisteet ovat myös suhteellisen korkeat, joten se kestää lämpövaurioita.

UKK

Miten kultaa louhitaan?

Kultaa louhitaan tyypillisesti kaivamalla syvälle maahan kultahiukkasia sisältävän malmin uuttamiseksi. Sitten tämä malmi murskataan ja käsitellään kullan uuttamiseksi.

Mikä on kullan yleisin käyttötarkoitus?

Kullan yleisin käyttötarkoitus on koruissa. Sitä käytetään myös valuutassa, elektroniikassa ja muissa teollisissa sovelluksissa.

Onko kulta myrkyllistä?

Ei, kulta ei ole myrkyllistä. Se ei reagoi useimpien muiden aineiden kanssa, joten sitä pidetään biologisesti inerttinä materiaalina.

Voiko kultaa luoda laboratoriossa?

Kyllä, kultaa voidaan luoda laboratoriossa käyttämällä ydinreaktioita muuttamaan muiden alkuaineiden atomiydin kullaksi. Tämä menetelmä on kuitenkin kallis eikä käytännöllinen kaupalliseen käyttöön.

Miksi kulta on niin kallista?

Kulta on kallista, koska sitä on suhteellisen harvinainen ja vaikea louhia. Lisäksi ihmiset ovat arvostaneet sitä suuresti tuhansien vuosien ajan sen kauneuden ja kestävyyden vuoksi.

Kulta on kiehtova elementti, joka on vanginnut ihmisten mielikuvituksen vuosituhansien ajan. Olitpa kiinnostunut sen kemiallisista ominaisuuksista tai sen kulttuurisesta merkityksestä, tästä jalometallista on aina jotain uutta opittavaa.