Mitä tarkoittaa arakibutyrofobia

Jos ajatus siitä, että maapähkinävoi tarttuu suusi kattoon, saa sinut värisemään, saatat olla yksi harvoista arakibutyrofobiasta kärsivistä. Tämä fobia voi olla melkoinen haitta, varsinkin jos nautit maapähkinävoita. Mutta älä pelkää, on olemassa tapoja hallita tätä tilaa ja jatkaa nauttimista yhdestä maailman suosituimmista levitteistä.

Mikä on arakibutyrofobia?

Arachibutyrofobia on erityinen fobia, joka viittaa liialliseen, irrationaaliseen pelkoon, että maapähkinävoi tarttuu suun kattoon. Tämä fobia ei ole kovin yleinen, ja se ryhmitellään usein ruokafobian kattotermin alle.

Mistä tämä fobia johtuu?

Kuten useimmat fobiat, arakibutyrofobian syytä ei tunneta. Se voi kuitenkin liittyä traumaattiseen kokemukseen, joka liittyy maapähkinävoihin, tai se voi kehittyä herkän gag-refleksin tai voimakkaan vastenmielisyyden seurauksena tiettyjä tekstuureja kohtaan.

Mitkä ovat tämän fobian oireet?

Arakibutyrofobian oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen ja voivat vaihdella lievästä vaikeaan. Joitakin yleisiä oireita ovat:

 • Voimakas pelko tai ahdistus joutuessaan kosketuksiin maapähkinävoin kanssa
 • Hikoilu
 • Nopea sydämenlyönti
 • Vaikeuksia hengittää
 • Pahoinvointi
 • Huimaus
 • Tunne lähestyvästä tuhosta

Kuinka hallita arakibutyrofobiaa?

Hyvä uutinen on, että arakibutyrofobiaa voidaan hallita seuraavilla yksinkertaisilla strategioilla:

 • Altistusterapia – asteittainen altistuminen maapähkinävoille pieninä annoksina terapeutin ohjauksessa voi auttaa vähentämään ahdistustasoa ajan myötä
 • Kognitiivinen-käyttäytymisterapia – terapeutti työskentelee yksilön kanssa muuttaakseen hänen ajatuksensa ja tunteensa maapähkinävoin ympärille
 • Rentoutumistekniikat – syvä hengitysharjoitukset, meditaatio tai jooga voivat auttaa vähentämään ahdistustasoa
 • Vaihtoehtoiset levitteet – maapähkinävoin korvaaminen muun tyyppisellä pähkinä- tai siemenvoilla voi olla tehokas tapa hallita fobiaa samalla kun nautit samanlaisesta mausta

UKK

K: Voiko arakibutyrofobiaa parantaa?

V: Vaikka arakibutyrofobiaan ei ole parannuskeinoa, sitä voidaan hallita tehokkaasti altistusterapialla, kognitiivis-käyttäytymisterapialla, psykologisella neuvonnalla tai rentoutumistekniikoilla.

K: Mitä minun pitäisi tehdä, jos jollakulla tuntemallani on arakibutyrofobia?

V: Ole ymmärtäväinen ja tukeva. Auta heitä löytämään vaihtoehtoisia levitteitä tai ruokia, joista he voivat nauttia. Kannusta heitä hakemaan ammattiapua, jos fobia vaikuttaa vakavasti heidän elämänlaatuunsa.

K: Onko arakibutyrofobia vakava tila?

V: Arachibutyrofobia ei ole hengenvaarallinen tila, mutta se voi vaikuttaa vakavasti yksilön elämänlaatuun ja kykyyn syödä tiettyjä ruokia. Ammattilaisen avun hakeminen voi auttaa hallitsemaan oireita ja parantamaan elämänlaatua.