Mitä tarkoittaa vegaani

Veganismi on filosofia ja elämäntapa, joka pyrkii sulkemaan pois hyväksikäytön ja eläimiin kohdistuvan julmuuden niin paljon kuin mahdollista. Se on käytäntö pidättäytyä eläinperäisten tuotteiden käytöstä, erityisesti ruokavaliossa, mutta myös vaatteissa, asusteissa ja kaikissa muissa tarkoituksiin, joihin eläimiä käytetään. Vegaanit pyrkivät vähentämään eläimille aiheutuvia haittoja mahdollisimman suuressa määrin ja käyttämään ja kuluttamaan vain kestäviä ja julmuusvapaita tuotteita.

Mitä vegaanit syövät?

Vegaanit noudattavat kasviperäistä ruokavaliota, joka välttää kaikkia eläinperäisiä ruokia, mukaan lukien lihaa, kalaa ja maitotuotteita. Sen sijaan he kuluttavat hedelmiä, vihanneksia, jyviä, palkokasveja ja pähkinöitä ja luottavat usein kasvipohjaisiin proteiinilähteisiin, kuten tofuun, tempehiin ja seitaniin. Vegaanit välttävät myös muita eläinperäisiä tuotteita, kuten hunajaa ja munia, ja voivat valita vaihtoehtoja, kuten kasvipohjaisia ​​maitoja ja kananmunan korvikkeita.

Veganismin edut

Eläinten kärsimyksen vähentämisen lisäksi veganismilla on useita etuja ympäristön ja henkilökohtaisen terveyden kannalta. Leikkaamalla pois eläintuotteita se vähentää tehdasviljelyn kysyntää, joka on merkittävä ympäristön saastumisen ja metsäkadon aiheuttaja. Lisäksi kasviperäiseen ruokavalioon liittyy pienempi sydänsairauksien, diabeteksen ja joidenkin syöpien määrä sekä yleisen terveyden ja kognitiivisten toimintojen yleisen paranemisen ohella.

UKK

Onko mahdollista saada tarpeeksi proteiinia vegaanisella ruokavaliolla?

Kyllä se on. Vaikka useimmat kasviruoat eivät tarjoa täydellistä proteiinia, vegaanit voivat silti saada tarpeeksi syömällä erilaisia ​​proteiinipitoisia kasveja, kuten tofua, linssejä ja kvinoaa. Monet vegaaniurheilijat ja kehonrakentajat ovat osoittaneet, että kasviperäinen ruokavalio voi tarjota tarpeeksi proteiinia tukemaan merkittävää lihaskasvua ja urheilullista suorituskykyä.

Entä B12-vitamiini?

B12-vitamiinia löytyy pääasiassa eläinperäisistä tuotteista, joten vegaanit saattavat joutua ottamaan lisäravinteita tai syömään B12-vitamiinilla täydennettyjä ruokia varmistaakseen, että he saavat sitä tarpeeksi. On tärkeää olla luottamatta pelkästään tämän vitamiinin kasviperäisiin lähteisiin, koska ne eivät välttämättä riitä vegaaneille, joilla on puutosriski.

Onko veganismi kalliimpaa kuin tavallinen ruokavalio?

Vaikka jotkin vegaaniset erikoistuotteet, kuten lihajäljitelmä ja kasvipohjaiset maidot, voivat olla kalliimpia kuin niiden eläinperäiset vastineet, hyvin suunniteltu vegaaniruokavalio voi olla melko edullinen. Perustuotteet, kuten riisi, pavut ja vihannekset, ovat tyypillisesti halvempia kuin liha, ja vegaanisuus vähentää myös kalliiden terveydenhuollon tarvetta, joka voi johtua runsaasta eläinperäisestä ruokavaliosta.

Voivatko lapset ja raskaana olevat naiset noudattaa vegaanista ruokavaliota?

Kyllä, kunhan vegaaniruokavalio on hyvin suunniteltu ja ravinteikas. On tärkeää varmistaa, että lapset ja raskaana olevat naiset saavat riittävästi kaloreita, proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita terveen kasvun ja kehityksen tukemiseksi. Konsultoimalla rekisteröityä ravitsemusterapeuttia voit varmistaa, että vegaaniruokavalio täyttää kaikki ravitsemukselliset tarpeet.

Entä jos liukastun ja syön vahingossa eläinperäistä tuotetta?

Ensinnäkin, älä lyö itseäsi. Veganismi on matka, ja aina tulee virheitä. Parasta, mitä voit tehdä, on siirtyä eteenpäin ja sitoutua olemaan tietoisempi tulevaisuudessa.

Kannattavatko vegaanit PETAa?

Vaikka PETA onkin tunnettu eläinoikeusjärjestö, se ei ole ainoa, eivätkä kaikki vegaanit tue sitä. On monia muita järjestöjä ja hyväntekeväisyysjärjestöjä, jotka edistävät eläinten hyvinvointia ja veganismia, ja yksilöt voivat halutessaan tukea niitä järjestöjä, jotka noudattavat heidän uskomuksiaan.

Voinko silti syödä roskaruokaa vegaaniruokavaliolla?

On aina parasta priorisoida kokonaisia, luonnollisia ruokia, kuten hedelmiä ja vihanneksia missä tahansa ruokavaliossa, mutta saatavilla on runsaasti vegaanisia roskaruokavaihtoehtoja. On tärkeää muistaa, että vain siksi, että jokin on vegaanista, ei tarkoita, että se olisi terveellistä, ja silti syödä tällaisia ​​ruokia kohtuudella.