Mitä tarkoittaa pteromerhanofobia

Pteromerhanofobia tai lentämisen pelko on yleinen ahdistuneisuushäiriö, joka vaikuttaa moniin ihmisiin ympäri maailmaa. Sille on ominaista voimakas lentokoneiden, lentämisen tai lentokentillä olemisen pelko, mikä voi aiheuttaa merkittävää ahdistusta ja heikentää päivittäisiä toimintoja. Tässä on kaikki mitä sinun tarvitsee tietää pteromerhanofobiasta ja sen voittamiseksi.

Mikä aiheuttaa pteromerhanofobiaa?

Pteromerhanofobian syitä ei täysin ymmärretä. Sen uskotaan kuitenkin olevan geneettisten, ympäristöllisten ja psykologisten tekijöiden yhdistelmä. Lentämiseen liittyvät traumaattiset kokemukset, kuten turbulenssi tai lähes törmäys, voivat laukaista lentämisen pelon. Joissakin tapauksissa ihmisillä, joilla on pteromerhanofobia, voi olla myös muita ahdistuneisuushäiriöitä, kuten paniikkihäiriö tai agorafobia.

Mitkä ovat pteromerhanofobian oireet?

Pteromerhanofobian oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Yleisiä oireita ovat:

 • Hikoilu
 • Hengenahdistus
 • Nopea sydämenlyönti
 • Pahoinvointi
 • Heikkous tai huimaus
 • Paniikkikohtaukset

Kuinka pteromerhanofobia diagnosoidaan?

Pteromerhanofobian diagnoosin tekee yleensä mielenterveyden ammattilainen, kuten psykiatri tai psykologi. Diagnoosi perustuu oireisiin sekä perusteelliseen lääketieteelliseen ja psykologiseen arviointiin.

Miten pteromerhanofobiaa hoidetaan?

Pteromerhanofobiaan on saatavilla useita hoitoja, mukaan lukien hoito ja lääkitys. Kognitiivis-käyttäytymisterapiaa (CBT) käytetään usein pteromerhanofobian hoitoon. Tämäntyyppinen terapia auttaa yksilöitä tunnistamaan ja muuttamaan lentämiseen liittyviä negatiivisia ajatusmalleja ja käyttäytymismalleja. Lääkkeitä, kuten ahdistuneisuuslääkkeitä ja beetasalpaajia, voidaan myös käyttää Pteromerhanofobian oireiden hallintaan.

Kuinka voin voittaa lentämisen pelkoni?

Voit tehdä useita asioita voittaaksesi lentämisen pelkosi, mukaan lukien:

 • Kurssin suorittaminen tai lentämistä käsittelevä seminaari
 • Opi kuinka lentokoneet toimivat ja mikä aiheuttaa turbulenssia
 • Keskustele mielenterveysalan ammattilaisen kanssa peloistasi
 • Harjoittelee rentoutumistekniikoita, kuten syvää hengitystä
 • Asteittainen altistuminen lentämiselle, kuten lyhyiden lentojen suorittaminen tai pysäköityyn lentokoneeseen istuminen

UKK

Voiko pteromerhanofobiaa parantaa?

Vaikka pteromerhanofobiaan ei ole tunnettua lääkettä, monet ihmiset pystyvät voittamaan lentämisen pelkonsa hoidon ja harjoitusten avulla.

Voiko lääke yksin parantaa pteromerhanofobiaa?

Lääkitys voi olla hyödyllinen pteromerhanofobian oireiden hallinnassa, mutta se ei todennäköisesti paranna pelkoa täysin yksinään.

Onko pteromerhanofobia yleistä?

Kyllä, on arvioitu, että jopa 25 % ihmisistä kokee jonkinasteista pelkoa tai ahdistusta lentämisen suhteen.

Voiko pteromerhanofobia kehittyä myöhemmin elämässä?

Kyllä, pteromerhanofobia voi kehittyä missä tahansa elämän vaiheessa, vaikka hän olisi lentänyt ilman välikohtauksia aiemmin.

Kuinka kauan pteromerhanofobian hoito kestää?

Pteromerhanofobian hoidon pituus voi vaihdella yksilöstä riippuen. Jotkut ihmiset saattavat nähdä parannusta jo muutaman hoitokerran jälkeen, kun taas toiset saattavat tarvita jatkuvaa hoitoa pidempään.