Mitä tarkoittaa hehkulamppu

Hehkulamppu on eräänlainen lamppu, joka tuottaa valoa kuumentamalla lankafilamenttia, kunnes se saavuttaa korkean lämpötilan ja lähettää fotoneja. Tämä tekniikka on ollut käytössä yli vuosisadan ja sitä käytetään edelleen tänäkin päivänä, vaikka se on suurelta osin korvattu energiatehokkaammilla vaihtoehdoilla, kuten LED- ja loistevalaisimilla.

Kuinka hehkulamput toimivat

Hehkulamppu koostuu ohuesta lankalangasta, joka on valmistettu volframista ja suljettu lasikupussa, joka on täytetty inertillä kaasulla, kuten argonilla tai typellä. Kun hehkulangan läpi kulkee sähkövirta, se lämpenee ja lähettää hehkuvaa valoa. Lasikumppua käytetään suojaamaan filamenttia hapettumiselta ja säätämään ilmavirtaa sen ympärillä.

Hehkulampun lähettämän valon määrä riippuu hehkulangan lämpötilasta. Korkeammat lämpötilat johtavat enemmän valoon, mutta myös hehkulangan palamisen nopeammin. Hehkulanka on suunniteltu toimimaan tietyssä lämpötilassa, joka määräytyy lamppuun syötetyn jännitteen ja langan koon mukaan.

Hehkulamppujen edut

Tehottomuudestaan ​​huolimatta hehkulampuilla on useita etuja muihin valaistustyyppeihin verrattuna:

  • Ne ovat suhteellisen edullisia valmistaa
  • Ne tuottavat lämpimän, lohdullisen valon, joka muistuttaa luonnollista auringonvaloa
  • Niitä on saatavana useissa eri väreissä ja tyyleissä
  • Ne eivät sisällä vaarallisia aineita, kuten elohopeaa

Hehkulamppujen huonot puolet

Toisaalta hehkulamppujen käytössä on useita haittoja:

  • Ne ovat erittäin tehottomia, ja jopa 90 % käytetystä energiasta menee hukkaan lämmönä
  • Niiden käyttöikä on suhteellisen lyhyt muihin valaistustyyppeihin verrattuna
  • Ne eivät ole erityisen kirkkaita verrattuna muihin valaistustyyppeihin
  • Ne eivät ole yhtä monipuolisia kuin muut valaistustyypit, kuten LED-valot

Usein kysyttyä hehkulamppuista

K: Onko hehkulamppuja vielä käytössä?

V: Kyllä, hehkulamppuja käytetään edelleen, mutta ne ovat yhä harvinaisempia niiden tehottomuuden vuoksi verrattuna muihin valaistustyyppeihin.

K: Voidaanko hehkulamput kierrättää?

V: Kyllä, hehkulamput voidaan kierrättää, mutta niitä on käsiteltävä varovasti, koska lasikupu voi rikkoutua ja sisällä oleva kaasu vapautuu. Hehkulamput on suositeltavaa kierrättää erikoiskierrätysohjelman kautta tai kotitalouksien ongelmajätteiden keräyspisteessä.

K: Voiko hehkulamppuja himmentää?

V: Kyllä, hehkulamppuja voidaan himmentää himmentimellä, mutta prosessi voi olla monimutkaisempi kuin muuntyyppisissä valaisimissa niiden toimintatavasta johtuen.

K: Ovatko hehkulamput turvallisia käyttää?

V: Kyllä, hehkulamput ovat turvallisia käyttää, kunhan niitä käsitellään valmistajan ohjeiden mukaisesti. Ne tuottavat kuitenkin huomattavan määrän lämpöä ja voivat aiheuttaa palovaaran, jos ne asetetaan liian lähelle syttyviä materiaaleja.

K: Ovatko hehkulamput energiatehokkaita?

V: Ei, hehkulamput ovat erittäin tehottomia ja tuhlaavat jopa 90 % lämmönä käytetystä energiasta. Niitä ei suositella käytettäväksi energiatehokkaissa rakennuksissa, ja niistä luovutaan vähitellen energiatehokkaampien vaihtoehtojen, kuten LED-valaistuksen, hyväksi.