Mitä tarkoittaa Blu-ray

Blu-ray viittaa optisen levyn tyyppiin, jota käytetään digitaalisen tiedon tallentamiseen, tyypillisesti teräväpiirtovideoon ja -ääneen. Sen on kehittänyt Blu-ray Disc Association, ja se julkaistiin vuonna 2006 korvaamaan DVD-levyt. Blu-ray-levyt ovat kooltaan ja muodoltaan fyysisesti identtisiä DVD-levyjen kanssa, mutta niihin mahtuu paljon enemmän tietoa. Suurin ero Blu-ray- ja DVD-levyjen välillä on niiden sisältämän tiedon määrä. DVD-levylle mahtuu yleensä 4,7 Gt tietoa, kun taas Blu-ray-levyille mahtuu jopa 25 Gt yksikerroksisille levyille ja 50 Gt kaksikerroksisille levyille. Tämä suurempi kapasiteetti tarkoittaa, että Blu-ray-levyille voidaan tallentaa laadukkaampaa ääntä ja videota kuin DVD-levyille. Toinen keskeinen ero Blu-ray- ja DVD-levyjen välillä on levyjen lukemiseen käytetty tekniikka. Blu-ray käyttää siniviolettia laseria levyn tietojen lukemiseen, kun taas DVD käyttää punaista laseria. Blu-ray:ssä käytetty sinivioletti laser mahdollistaa tietojen tarkemman lukemisen, mikä parantaa äänen ja videon laatua. Blu-ray-soittimet ovat taaksepäin yhteensopivia DVD-levyjen kanssa, joten voit silti toistaa DVD-levyjäsi Blu-ray-soittimella. DVD-levyjä ei kuitenkaan voi toistaa Blu-ray-soittimella, jossa ei ole DVD-toistoominaisuuksia.

Blu-ray- usein kysytyt kysymykset

K: Tarvitsenko erityisen soittimen Blu-ray-levyjen toistamiseen?

V: Kyllä, tarvitset Blu-ray-soittimen toistaaksesi Blu-ray-levyjä. Ne eivät ole yhteensopivia tavallisten DVD-soittimien kanssa.

K: Tarvitsenko erityisen television Blu-ray-elokuvien katsomiseen?

V: Ei, et tarvitse erityistä televisiota Blu-ray-elokuvien katsomiseen. Tarvitset kuitenkin HDTV:n, jotta voit kokea kaikki teräväpiirtovideon edut.

K: Ovatko kaikki Blu-ray-levyt teräväpiirtolaatuisia?

V: Ei, kaikki Blu-ray-levyt eivät ole teräväpiirtoisia. Jotkin levyt voivat sisältää standarditarkkuutta.

K: Voinko toistaa DVD-levyjä Blu-ray-soittimella?

V: Kyllä, Blu-ray-soittimet ovat taaksepäin yhteensopivia DVD-levyjen kanssa, joten voit toistaa DVD-levyjäsi Blu-ray-soittimella.

K: Voinko toistaa Blu-ray-levyjä tietokoneellani?

V: Kyllä, kunhan tietokoneessasi on Blu-ray-asema ja sopiva ohjelmisto Blu-ray-levyjen toistamiseen.

K: Ovatko Blu-ray-levyt kalliimpia kuin DVD-levyt?

V: Kyllä, Blu-ray-levyt ovat yleensä kalliimpia kuin DVD-levyt niiden suuremman kapasiteetin ja tuotantotekniikan vuoksi. Yhteenvetona voidaan todeta, että Blu-ray on suurikapasiteettinen optinen levymuoto, jota käytetään digitaalisen tiedon tallentamiseen ja joka tarjoaa korkealaatuista ääntä ja videota. Blu-ray-levyt ovat yhteensopivia Blu-ray-soittimien kanssa, mutta niitä voidaan myös toistaa yhteensopivilla tietokoneilla ja pelikonsolilla. Vaikka ne saattavat maksaa enemmän kuin DVD-levyt, Blu-ray-levyjen paremman äänen ja kuvanlaadun ansiosta ne ovat suosittu valinta elokuvien ystäville ja kotiteatterin ystäville.