Mitä tarkoittaa angrofobia

Angrofobia on ahdistuneisuushäiriö, jolle on ominaista jatkuva ja irrationaalinen vihan pelko. Angrofobiasta kärsivät henkilöt voivat kokea voimakasta ahdistusta, paniikkia ja/tai välttelemistä tilanteissa, joissa vihaa voi esiintyä tai havaittavissa. Tämä pelko voi olla heikentävä, mikä heikentää merkittävästi jokapäiväistä elämää, henkilökohtaisia ​​suhteita ja työtehtäviä.

Angrofobian oireet

Angrofobian yleisiä oireita ovat:

  • Voimakas pelko tai paniikki, kun kohtaat vihaisia ​​ilmeitä tai tilanteita joko henkilökohtaisesti, televisiossa tai elokuvissa.
  • Sellaisten tilanteiden tai ihmisten välttäminen, jotka voivat laukaista vihaa.
  • Fyysiset oireet, kuten vapina, hikoilu, nopea syke ja hengenahdistus.
  • Tuntuu kuin maailma kaatuisi, kun joku on vihainen.
  • Kiihtyneisyys, ärtyneisyys tai ahdistuneisuus tiedosta, että jollakin huoneessa olevalla on viha-ongelmia, vaikka hän ei näytä sitä tällä hetkellä.

Angrofobian syyt

Angrofobian tarkkaa syytä ei tunneta, mutta jotkut teoriat viittaavat siihen, että se voi johtua geneettisten, ympäristöllisten ja psykologisten tekijöiden yhdistelmästä. Traumaattiset kokemukset, joihin liittyy vihaa tai aggressiota aiemmin, voivat myös edistää angrofobian kehittymistä. On myös mahdollista kehittää angrofobiaa ilman tunnettua syytä.

Angrofobian hoito

Angrofobiaa voidaan hoitaa tehokkaasti terapialla, lääkkeillä tai molempien yhdistelmällä. Kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT) on tehokkain angrofobian hoitomuoto. Terapia keskittyy tunnistamaan ja muuttamaan negatiivisia ajatusmalleja, jotka aiheuttavat pelkoa ja ahdistusta vihaa ja aggressiivista käyttäytymistä kohtaan. Terapiaan voi sisältyä asteittainen altistuminen vihaa provosoiville tilanteille auttaakseen yksilöitä voittamaan vihan pelkonsa.

Joissakin tapauksissa lääkitys voi auttaa vähentämään angrofobian oireita. Masennuslääkkeet, beetasalpaajat ja ahdistuneisuuslääkkeet ovat kaikki vaihtoehtoja, joita terveydenhuollon tarjoaja voi määrätä.

UKK

Voiko angrofobiaa parantaa?

Vaikka angrofobialle ei ole tunnettua parannuskeinoa, se on hoidettavissa oleva tila. Hoidon ja/tai lääkityksen avulla monet ihmiset voivat vähentää fobiansa oireita ja oppia tehokkaita selviytymisstrategioita.

Mikä laukaisee angrofobian?

Angrofobian voi laukaista tilanteet tai ihmiset, jotka voivat aiheuttaa vihaa. Tämä voi sisältää rakkaiden välisiä riitoja, uutisia väkivaltaisista rikoksista, työtoverin aggressiivista käytöstä tai jopa huutamisen ja huutamisen todistamista televisiossa tai elokuvissa.

Kuinka kauan angrofobia kestää?

Angrofobia voi kestää vuosia tai jopa eliniän, jos sitä ei hoideta. Asianmukaisella hoidolla monet ihmiset kuitenkin löytävät helpotuksen peloistaan ​​ja voivat oppia hallitsemaan ahdistustaan.

Mitä riskejä angrofobian hoitamatta jättämisestä on?

Ilman hoitoa angrofobia voi johtaa ahdistuneisuus- ja paniikkioireiden asteittaiseen pahenemiseen ja voi häiritä yksilön jokapäiväistä elämää, mukaan lukien työ, ihmissuhteet ja yleinen hyvinvointi. Vaikeissa tapauksissa angrofobia voi johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen ja masennukseen.

Voiko angrofobiaa hoitaa itse?

Vaikka itsehoito on mahdollista, on erittäin suositeltavaa hakea ammattiapua, jos kamppailet angrofobian kanssa. Itsehoitostrategiat, kuten rentoutumistekniikat, positiivinen itsepuhuminen ja asteittainen altistuminen vihaa herättäville tilanteille, voivat olla hyödyllisiä, mutta ne eivät usein riitä voittamaan vihan pelkoa.

Angrofobia on hoidettavissa oleva tila, ja monet ihmiset löytävät helpotusta peloistaan ​​hoidon, lääkityksen tai molempien yhdistelmän avulla. Jos uskot kamppailevasi angrofobian kanssa, älä epäröi hakea apua terveydenhuollon tarjoajalta. He voivat auttaa sinua kehittämään yksilöllisen hoitosuunnitelman, joka vastaa tarpeitasi ja tavoitteitasi.