Mitä tarkoittaa Post Cibum (pc)

Post cibum (pc) on latinalainen lause, joka tarkoittaa ”syömisen jälkeen”. Sitä käytetään yleisesti lääkemääräyksissä määrittämään, milloin lääke tulee ottaa aterioiden yhteydessä. Lääkkeen ottaminen aterioiden jälkeen auttaa estämään vatsavaivoja ja muita maha-suolikanavan sivuvaikutuksia.

Lääkitystä käytettäessä on tärkeää noudattaa terveydenhuollon ammattilaisen tai apteekkihenkilökunnan antamia ohjeita. He neuvovat sinua kuinka usein otat lääkkeesi, kuinka paljon otat ja otatko sen ruoan kanssa vai ilman. Lue aina lääkkeen etiketti huolellisesti ja kysy kysymyksiä, jos olet epävarma jostakin.

Jos lääkkeesi on määrätty ohjeella ”pc”, sinun tulee ottaa se heti aterian jälkeen. Lääke tulee ottaa täyden vesilasillisen kera tai terveydenhuollon tarjoajan ohjeiden mukaan. Jos unohdat ottaa lääkkeen syömisen jälkeen, sinun tulee odottaa seuraavaa ateriaa ottaaksesi se tai palveluntarjoajan ohjeiden mukaan.

On myös tärkeää huomata, että joitain lääkkeitä ei tule ottaa ruoan kanssa. Ota aina yhteyttä terveydenhuollon tarjoajaan tai apteekkiin selvittääksesi, onko lääkkeiden käytön aikana rajoituksia ruoan tai juoman suhteen.

UKK

K: Entä jos unohdan ottaa lääkkeeni syömisen jälkeen?

V: Jos unohdat ottaa lääkkeesi ruokailun jälkeen, odota seuraavaa ateriaa tai ota yhteyttä terveydenhuollon tarjoajaan tai apteekkiin.

K: Voinko ottaa lääkkeeni ennen syömistä?

V: Jos lääkkeesi on määrätty ohjeella ”pc”, on parasta ottaa se ruokailun jälkeen. Neuvottele kuitenkin aina terveydenhuollon tarjoajaltasi tai apteekistasi selvittääksesi, onko lääkkeiden käytön aikana rajoituksia ruoan tai juoman suhteen.

K: Entä jos koen vatsavaivoja lääkitykseni aikana?

V: Jos koet vatsavaivoja lääkkeen ottamisen aikana, yritä ottaa se ruoan kanssa tai kysy terveydenhuollon tarjoajalta tai apteekista, jos jokin muu lääke voisi olla sinulle parempi.

K: Voinko murskata tai leikata lääkkeeni, jos minulla on vaikeuksia niellä sitä syömisen jälkeen?

V: Keskustele aina terveydenhuollon tarjoajan tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen kuin murskaat tai leikkaat lääkkeesi. Joitakin lääkkeitä ei pidä muuttaa, koska se voi vaikuttaa niiden tehokkuuteen tai vapauttaa liikaa lääkettä kerralla, mikä voi olla vaarallista.

K: Voinko juoda alkoholia lääkitykseni aikana?

V: Ota aina yhteyttä terveydenhuollon tarjoajaan tai apteekkiin selvittääksesi, onko lääkkeiden käytön yhteydessä alkoholirajoituksia. Jotkut lääkkeet voivat olla vuorovaikutuksessa alkoholin kanssa ja aiheuttaa haittavaikutuksia.

K: Voinko lopettaa lääkitykseni, jos voin paremmin?

V: On tärkeää ottaa lääkkeesi terveydenhuollon tarjoajan määräämällä tavalla. Lääkityksen keskeyttäminen ennenaikaisesti voi vaikuttaa sen tehoon ja johtaa oireidesi uusiutumiseen.

K: Mitä minun pitäisi tehdä, jos minulla on sivuvaikutuksia lääkkeestäni?

V: Jos saat lääkkeestäsi haittavaikutuksia, ota yhteyttä terveydenhuollon tarjoajaan tai apteekkiin. He saattavat pystyä säätämään annostasi tai määräämään toisen lääkkeen, joka on paremmin siedetty.