Mitä tarkoittaa kokonaisvaltainen

Termi ”kokonaisvaltainen” on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, mutta mitä se tarkalleen tarkoittaa? Kokonaisvaltaisuuden käsite viittaa ihmisen kokonaisuuden huomioon ottamiseen, ei vain hänen fyysisiin oireisiinsa tai kunnostaan. Siinä otetaan huomioon kaikki ihmisen elämän osa-alueet, mukaan lukien hänen henkinen, tunne- ja henkinen hyvinvointi.

Lähestyessään terveydenhuoltoa ja hyvinvointia kokonaisvaltaisesta näkökulmasta, lääkärit pyrkivät hoitamaan koko henkilöä eikä vain hänen kokemaansa tiettyä vaivaa. Tämä lähestymistapa korostaa ennaltaehkäisevän hoidon ja hyvinvointikäytäntöjen merkitystä sen sijaan, että sairauksia hoidettaisiin vain sen jälkeen.

Holistisen terveyden keskeiset periaatteet

On olemassa useita periaatteita, jotka ovat avainasemassa kokonaisvaltaisen terveyden käsitteen ymmärtämisessä:

 • Yhteydet: Holistinen terveys tunnustaa, että kaikki ihmisen elämän osa-alueet liittyvät toisiinsa. Se, mikä vaikuttaa heidän henkiseen tai emotionaaliseen hyvinvointiinsa, voi vaikuttaa myös fyysiseen terveyteen ja päinvastoin.
 • Ennaltaehkäisevä hoito: Holistinen terveys painottaa ennaltaehkäisevää hoitoa, kuten terveellistä ruokavaliota, säännöllistä liikuntaa ja stressin vähentämiskäytäntöjä, joilla ehkäistään sairauksia ennen sen syntymistä.
 • Yksilöinti: Holistinen terveys tunnustaa, että jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja vaatii yksilöllistä lähestymistapaa terveydenhuoltoon ja hyvinvointiin.
 • Ei-invasiiviset lähestymistavat: Kokonaisvaltainen terveys rohkaisee ei-invasiivisia hoitomuotoja, kuten luonnollisia hoitoja tai elämäntapamuutoksia, ennen kuin siirrytään invasiivisempiin tai lääkehoitoihin.

Esimerkkejä kokonaisvaltaisista käytännöistä

Joitakin esimerkkejä kokonaisvaltaisista käytännöistä ovat:

 • Meditaatio: Mindfulness-käytännöt, kuten meditaatio, voivat parantaa henkistä ja emotionaalista hyvinvointia ja vähentää stressiä.
 • Akupunktio: Tämä ei-invasiivinen käytäntö voi auttaa lievittämään kipua ja parantamaan yleistä hyvinvointia.
 • Ravitsemus: Terveellinen ruokavalio, joka sisältää kokonaisia, ravintopitoisia ruokia, on kokonaisvaltaisen terveyden kulmakivi.
 • Liikunta: Säännöllinen liikunta voi parantaa fyysistä ja henkistä terveyttä, mukaan lukien vähentää kroonisten sairauksien, kuten sydänsairauksien ja diabeteksen, riskiä.

Usein kysytyt kysymykset holistisesta terveydestä

 1. Mitä eroa on holistisen ja perinteisen lääketieteen välillä?

  Perinteinen lääketiede keskittyy tiettyjen sairauksien tai tilojen hoitoon farmaseuttisilla tai kirurgisilla toimenpiteillä. Kokonaisvaltainen terveys puolestaan ​​suhtautuu hyvinvointiin laajemmin ja ottaa huomioon kaikki ihmisen elämän osa-alueet.

 2. Onko holistinen terveys vain kroonisista sairauksista kärsiville?

  Ei, kokonaisvaltainen terveys kuuluu kaikille. Holistisen terveyden periaatteita voidaan soveltaa keneen tahansa, hänen nykyisestä terveydentilastaan ​​riippumatta.

 3. Tukeeko tiede kokonaisvaltaista terveyttä?

  Kyllä, monia kokonaisvaltaisia ​​käytäntöjä on tieteellisesti tutkittu ja osoitettu tehokkaiksi. Esimerkiksi meditaation on osoitettu parantavan henkistä ja emotionaalista hyvinvointia, ja säännöllinen liikunta voi parantaa fyysistä terveyttä.

 4. Voidaanko kokonaisvaltaisia ​​terveyskäytäntöjä käyttää perinteisen lääketieteen rinnalla?

  Kyllä, monet kokonaisvaltaiset käytännöt voivat täydentää perinteisen lääketieteen lähestymistapoja. On tärkeää keskustella kokonaisvaltaisista käytännöistä terveydenhuollon tarjoajan kanssa.

 5. Onko kokonaisvaltainen terveys kallista?

  Ei välttämättä. Vaikka jotkin kokonaisvaltaiset käytännöt saattavat vaatia investointeja, kuten akupunktion harjoittajan käyntiä, monet käytännöt, kuten meditaatio ja harjoitukset, voidaan tehdä vähällä tai ilman kustannuksia.